Migający i/lub czarny ekran

Dzień dobry!

Od jakiegoś czasu ekran mojego laptopa (Dell xps 17, win7 64bit) miga na czarno, wygląda to tak, jakby telewizor szukał obrazu, tym bardziej, że na lewym boku pojawia się  i miga jakby podłużny pasek złożony z kolorowych kresek, właśnie taki, jak przy problemach z telewizorem.

Najczęściej wraca do normy po jakimś czasie, ale dziś ma się wyjątkowo zle i obawiam się, że niedługo zgaśnie na dobre. Nie zauważyłam żadnego związu między tym miganiem a działającymi programami, dokładnie to samo stało się też zaraz po uruchomieniu w trybie awaryjnym z obsługą sieci.

Próbowałam skanów antywirusem i malware fighterem, reinstalacji sterowników kart graficznych i zmiany przedłużacza (poprzedni nie był najlepszej jakości i już wydawało mi się, że pomogło, ale niestety, problem wrócił).

Nie mam pojęcia, jak wykluczyć problemy natury innej niż sprzętowa. Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że system jest japoński, Home edition, więc nie wiem, czy da się zmienić język, a przebywam obecnie na Tajwanie, więc zanim pójdę szukać kogoś, kto zobaczy, czy coś się przypadkiem nie poluzowało przy kartach graficznych, chciałabym wiedzieć, czy problem może leżeć gdzie indziej. Sama nie dam rady niczego porozkręcać…

Załączam plik z dxdiag, bo nie wiem, które informacje na temat systemu są istotne.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

DxDiag.txt

W Windows 7 Home Premium nie zmienisz niestety języka, możliwe jest to tylko w wersji ultimate. W DxDiag wszystko wygląda ok.

Możesz spróbować sprawdzić temperatury, np programem HwInfo, szczególnie karty graficznej. Pierwsze co z Twojego opisu nasuwa się na myśl, to że przy poprzednim, kiepskim przedłużaczu poszło jakieś przepięcie. W efekcie gdzieś na drodze z GPU do monitora uszkodził się jakiś element i teraz pracuje poprawnie tylko w określonym zakresie temperatur. Winę innych podzespołów, oprogramowania czy wirusa raczej bym wykluczył.

Dziękuję za odpowiedć!

Poruszanie matrycą nie ma żadnego wpływu na miganie, czasem miałam wrażenie, że poruszanie myszką albo wyłączenie skype’a coś poprawia, ale to pewnie przypadkowo tak się działo.

Ten laptop ogólnie ma pecha ze mną, bo kupiony w Japonii, gdzie napięcie nie przekracza 110V, w Polsce po prostu korzystałam z przejściówki i jakoś nie miałam okazji sprawdzić, czy sprzedają gdzieś kable do zasilacza z naszą wtyczką. Myślałam, że na Tajwanie sobie “odpocznie”, bo napięcie jest podobne jak w Japonii, ale możliwe, że kiepski przedłużacz nie wyszedł mu na zdrowie :frowning:

Bateria ma 9 komór zamiast standardowych 6 - nie do końca wiem, co to znaczy, ale w każdym razie w przeciwieństwie do wersji 6-komorowej ma nóżki i laptop zawsze ma uniesiony tył, więc przepływ powietrza powinien być ok.

Dziś póki co - odpukać - nic się nie dzieje, wiatrak chodzi bardzo cicho. Może to bez związku, ale w pomieszczeniu też jest chłodniej niż wczoraj.

Pewnie jestem po prostu ślepa, ale nie widzę nigdzie temperatury w tym programie… Odhaczyłam parę pozycji, które wydają mi się bez związku i załączam raport z proramu, tak na wszelki wypadek, ale chętnie dowiem się, gdzie dokładnie mogę sprawdzić tę temperaturę.

Z góry dziękuję :slight_smile:

hwinfo.HTM

Ślepa nie, bo raport wyklikałaś :wink: Temperaturkę zmierzysz klikając w sensors - zółta ikonka na górnej belce, trzecia od lewej.