Witam, posiadam od niedawna kartę gt 630 i zauważyłem w grach dziwny problem. Dzisiaj odpaliłem gta 4 i wszystkie obiekty przy ruchu myszką “migoczą”, nie wiem jak to nazwać. Przykładowo, patrząc na latarnię nie ruszając się jest wszystko ok, ale gdy ruszam myszką w lewo lub w prawo to widać na niej przesuwające się paski. Bawiłem się w ustawieniach, nawet po ustawieniu praktycznie najwyższych możliwych ustawień, gdzie mam 20 fps problem nadal występuje chociaż nie aż tak jak przy ustawieniach minimalnych. Jedyna różnica jaką zauważyłem, to gdy ustawiam na najniższych, nawet obiekty blisko mnie “migoczą” , gdzie przy ustawieniach najwyższych jest to widoczne, gdy spojrzę trochę dalej. Podejrzewam, że załagodzić to powinna wysoka rozdzielczość i wygładzanie krawędzi, ale jak pisałem, nawet najwyższe ustawienia nie pomagają. W gta 5 było podobnie, tyle że usunąłem grę po chwili, po gra mi szła na najniższych możliwych ustawieniach i tam już aż oczy bolały od tego jak to wyglądało, a przy ruchach myszką, praktycznie cały obraz miałem w tych ruszających się dziwnych paskach. Ktoś ma jakiś pomysł co z tym można zrobić? Poza kupnem nowej karty graficznej?
O ile nie jest to fizyczne uszkodzenie grafiki to wygląda na jakiś efekt graficzny. Próbuj metodą prób i błędów wyłączać wygładzanie krawędzi, synchronizacje pionową itd. Pamiętaj że w ustawieniach sterowników też są różne opcje. Na tą chwilę nie mogę nic innego zaproponować.
Sprawdź sytuację na innych sterownikach. Osobiście obstawiam wolną pamięć grafiki, która nie nadąża z wczytywaniem przy dynamicznych zmianach. Jeśli myślisz poważniej o graniu rozważ zakup wydajniejszej karty, koniecznie z serii gtx zamiast biurowego modelu.
Już wszystkich opcji próbowałem. Najmniej zauważalne jest to przy najwyższej rozdzielczości i przy ustawieniu filtrowania tekstur x16, ale nadal przeszkadza w graniu. Co do nowej karty to tak, zastanawiam się nad gtx 750 ti, tylko nie wiem czy będzie dobra w połączeniu z moim amd phenomem II x4 965 i zasilaczem 420w tracer be cool. Niby czarna lista ale podobno gtx 750ti pobiera bardzo mało mocy i mój zestawik nie powinien pobierać więcej niż 350w.