To oznacza, że raczej jest to uszkodzenie sprzętu.
Dla pewności jeszcze bym zresetował ustawienia BIOSu na fabryczne. Albo zewnętrzna karta, albo płyta do naprawy.
Z tego co sprawdzałem nie ma nowszej aktualizacji Bios niż ta którą mam na płycie. Także podmiana płyty będzie najrozsądniejszym posunięciem.
Chciałem podziękować za wyrozumiałość,chęć pomocy i zainteresowanie tematem.
Taniej wyjdzie spróbować wymienić układ audio, koszt takiej operacji powinien się zamknąć w max 300zł, razem ze scalakiem, a przy dostarczeniu płyty i układu, to możliwe, że za 100-150zł jakiś lokalny serwis przelutuje, zwłaszcza, że to ma nóżki wokół, więc wystarczy trochę ciepłego powietrza, topnika i 15 minut pracy.
Kawałek foli aluminiowej wokół, HOTAIR 360 stopni i ze 2-3 minuty grzania. Możliwe, że wystarczy po prostu zdjąć pęsetą i postawić nowy. Przy odrobinie wprawy, drobnostka. Tylko trzeba uważać, żeby od spodu bąbel cyny się nie zrobił. Zebrać nadmiar i kontrolować pod lupą, czy zwarcie się gdzieś nie zrobiło. Jak tak, to zebrać kawałkiem miedzi.
Ja jestem leniwy, i jak takie coś wymieniam, to zawsze kładę sobie płyty na podgrzewaczu ustawionym na jakieś 160 stopni. O wiele przyjemniej się wtedy lutuje i nie stygnie przy zamianie układów. Wystarczy kilka sekund dmuchnąć i jest git.