Czy to normalne że jak oglądam film bądź filmiki na youtube to czasem występuje migotanie ekranu w scenach gdzie kamera skupia się na pokazaniu czegoś bardziej w dobrej ostrości a reszta ekranu jest wtedy rozmazywana . Te migotania występują na obszarze właśnie tego rozmazanego ekranu w danej scenie . Jest to prawie nie zauważalne ale nie pamiętam żeby wcześniej coś takiego miało miejsce .
Na czerwono oznaczyłem obszary ekranu gdzie pojawia się to migotanie mniej więcej .
Wczoraj oglądałem na Netflix sezon 2 Narcos Mexico w bardzo dobrej jakości i tego nie zauważyłem więc może chodzi o jakość samego video . Proszę o opinię w tej sprawie .
nie, to nienormalne. Coś masz nie tak z monitorem /matrycą ekranu. Na czym konkretnie to oglądasz? Jest to laptop, komputer, czy TV? Generalnie ja bym optował za tym, iż jest to uszkodzona matryca i to miganie może się z czasem nasilać. Nagraj film np. telefonem lub aparatem i pokaż jak to wygląda.
Korzystam z TV samsung 42 cale . Sprawdzałem jak sprawa się ma na monitorze LG 24 cale oraz na Laptopie i telefonie i jest tak samo. Także to słabej jakości video . Tu raczej chodzi o słabej jakości oświetlenie i cieniowanie które się nakłada na tą pikselozę gdy nie ma ostrości na ekranie . Nie znam się na tym ale na to mi to właśnie wygląda . Sprawdzałem dla pewności serial Narcos i Vikings oraz parę filmów w dobrej jakości i nie zauważyłem tego . Zauważyłem to gdy oglądałem odcinek Better Call Saul s05e03 w ciemnych scenach jest to bardzo widocznie .
Na Dell U2412M musiałem kilka razy cofać zaznaczony fragment aby to zobaczyć.
To coś to błędy kompresji kodeka.
Gdybyś nie zakreślił miejsc to zero szansy aby zwrócić na to uwagę.
Odcinek Better Call Saul który oglądałem miał w takim razie pełno tych błędów kompresji kodeka . W nocy na czarnym tle jak byli aktorzy pokazywani szli chodnikiem konkretnie a powyżej było niebo ukazane to wyglądało to tak jakby była burza a w rzeczywistości w odcinku jej nie było . Co ciekawe pierwszy materiał do którego podałem link to urywek z następnego odcinka który wyemitują w poniedziałek więc też będzie miał takie niuanse .
Skoro na materiałach dobrej jakości jest ok to niema czym się przejmować. Zwłaszcza, że masz powtarzalność na 3 różnych urządzeniach.
Bardziej bym podchodził do tego, że w pomieszczeniu-ach, masz źródło oświetlenia które może stwarzać efekt stroboskopowy.
Takie coś robią żarówki led i żarówki luminescencyjne. A to może potęgować widoczność efektu.