Cześć, szukam mikro-wieży (odłączane kolumny), lub zintegrowany mały ‘odtwarzacz’ dla osoby starszej. Wymagania to niska cena (250-300zł), pilot, radio, obsługa płyt CD. Może ktoś coś polecić? Głośno grać nie musi, oby działało radio, CD.
Miał ktoś z Was może styczność z tanimi Blaupunktami?
Zupełnie żadnego, no chyba kiedyś w jakimś/jakiś hotelach blaupunkty widziałem i tyle.
Ale moc 2x5w to przypomina moim zdaniem maca głośniki z laptopa? Wiec możesz mieć porównanie jeżeli chodzi o głośność.
Pytanie najważniejsze, jak ta osoba starsza radzi sobie z nową technologią?
Kiepsko, więc przez to prosta wieża z radiem i wsadzaniem płyt, żadnych BT, łączenia smartfona itd. Miała 20-letnią fajną wieżę ze zmieniarką, ale raczej będzie ciężko ją naprawiąć, bo połamały się elementy których nie potrafię znaleźć.
Jaki model?
Jak miniwieża, to myślę po taniości może jakiś Pianocraft, bo innych wynalazków polecanych nie słyszałem z miniwież, ale sam Pianocraft ma wiele modeli, więc i nie wiem jak gra ten.
Nie pisze, że dorzuca pilota w zestawie, który kosztuje osobno 60+10 zł, a i tak jesteśmy poza budżetem.
Osobiście pewnie porwałbym się na używane ampli z CD powyżej 100 zł + jakieś tańsze kolumny, ale nie będzie to stylowo wyglądać.
Zrozum, że to będzie do starszej osoby co potrzebuje prostoty. Włącza przyciskiem i ma grać i tyle.
PS. Za te pieniądze to nie ma co kombinować tylko sprawdzić zadowolenie konkretnego modelu w necie.
W tym budżecie i z takimi wymaganiami to sprzęt równie niszowy co małe TV - bierz Blaupunkta (grupa Bosh), bo nic lepszego nie znajdziesz.
Kiedyś dla babci wzięliśmy miniwieżę Sony HCD-S20. Przyjemny sprzęcik, bardzo prosty (duże pokrętło głośności, jeden przycisk do zmiany wejścia a obsługuje CD, Aux In, MP3, Radio). Da się dostać za nieduże pieniądze i ogólnie polecam chociaż czasem dziwnie się napęd CD zachowuje, wystarczy wyłączyć i włączyć wieżę albo wysunąć i wsunąć tackę z płytą i już jest OK. Poza tym mankamentem naprawdę przyjemny sprzęt.
Dzięki, popatrzę… Złapałem się wczoraj na tym, że poszedłem do Neonetu “podotykać” a tam tylko punkt odbioru, więc zaczekam
To ma być bardzo prosty sprzęt: osoba ta miała problem po zmianie telefonu nawet komórkowego (i to nie smartfon, tylko ‘zwykły’ przyciskowy), oraz po zmianie telewizora, sprzęt musi być prosty. Są ludzie niereformowalny technicznie i tego się nie przeskoczy, są też takie, dla których nie jest problelem. Np. moja mama jest po 70-ce, ma teraz drugi smartfon, ma tablet, gra w gry, ma Netflixa i HBO.
Ooo! To gratuluję! Z Facebook’a też korzysta?
Wygląda jakby miała głośniki wysokotonowe lub też bass refleks z przodu. Powinno to lepiej grać zarówno od Blaupunkta jak i tamtego taniego Pianocrafta.
Przypadek z problemami z laserem nie jest odosobniony:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3683286.html
U nas częściej można dostać SONY CMT-SBT20 zamiast HCD-S20.
Bo to jest kod na cały zestaw z kolumnami jeśli dobrze kojarzę
Nie widziałeś pod osłonami czy tam jest bass refleks czy głośnik wysokotonowy?
Bo jeśli to pierwsze jak np. w PHILIPS MCM1350 lub 1360, to tak sobie to widzę, ale jak sprzęt dla starszej osoby, to wiadomo.
BR koniecznie nie jest potrzebny, żeby takie nieduże kolumienki miały jakieś zejście, zwłaszcza w bliskim polu.
Wysokotonowy by grały trochę czyściej już bardziej.
Np. Philips MCM2350 by spełniał takie kryteria, do tego z tyłu ma nawet niewielkie dziurki a’la BR, ale ktoś już wystawia jedną uszkodzoną, co może niezbyt dobrze rokuje, a to w miarę świeży sprzęt jest jeszcze bym powiedział (3 lata).
Poszperałem jeszcze z ciekawości jak tam wygląda rynek, i wpadłem na to:
Pioneer X-EM26
https://allegro.pl/listing?string=PIONEER%20X-EM26&bmatch=cl-dict201214-ctx-fd-ele-1-4-1218&order=d
https://www.rtvmaniak.pl/9561596/jaka-mini-wieza/
W recenzjach model ten zbiera pochwały za solidny dźwięk, który przewyższa m.in konstrukcje Philipsa, Blaupunkta czy Grundiga z tej samej półki cenowej.
wahałem się pomiędzy Philips BTM2360/12, Blaupunkt MS40BT a Pioneerem X-EM26
Są różne presety EQ i podbicie basu.
Sądzę, że nie ma po co ładować się w potencjalnie wadliwe Sony.
Z Panasoniców np. SC-PM250 miała jakiś problem ze słabym odbiorem FM.
Nie macałem co jest pod maskownicą. Sprzęt służy regularnie babci, głównie do słuchania płyt, od jakiegoś czasu także jako AUX IN podpięty do telewizora (bo ma wyraźnie pełniejszy dźwięk niż płaskie głośniczki z TV) a choćby ostatnio przez całe święta leciały tam kolędy ze Spotify z telefonu.
Ten zestawik miał zastąpić wysłużonego “jamnika” CD który padł na amen i pod tym względem jakościowo (materiały, dźwięk) i wizualnie go przebił, a kupiliśmy to chyba za jakieś 280 zł w promocji parę lat temu. Niczego więcej od niego nie oczekiwaliśmy, więc prawdę mówiąc szarpanie się o “jakość dźwięku” w sprzęcie tej klasy to trochę jak wybieranie samochodu do 2 tys. zł Nie ma co wybrzydzać, byle “jeździło, skręcało i hamowało”.
Pewnie tak. Choć kupowaliście nówkę sztukę, a tu szalejemy już odrobinę z używanymi, a to daje pole do popisu teoretycznie.
PIONEER X-EM26 nowy ostatni raz chodził po 544 zł. Powinno to lepiej grać raczej.
Proponuję takie coś. Powinno być proste w użytkowaniu a zagra lepiej (i głośniej) niż zestawy które wymieniłeś. Niestety w przypadku wież w cenie 300zł trudno mówić o jakieś jakości, ale używane da się znaleźć.