Witam, mam problem z mikrofonem, nie słychać mojego głosu, w ogóle go nie wykrywa, chyba, że dmucham lub ruszam jego główką (jest to mikrofon przy słuchawkach) wtedy słupek głosu rośnie, sterowniki są aktualne, nagrałem jak to wygląda i niżej daje link do odsłuchania:
Jak dla mnie to objaw uszkodzenia mikrofonu - prawdopodobnie masz na nim gdzieś przebicie. Najlepiej sprawdź jego działanie na innym sprzęcie - jeśli też będzie tam problem, mikrofon do wymiany.
Wiesz, wychodząc z takiego założenia, sprzęt w ogóle nie powinien się psuć. Skoro wczoraj czy przedtem działał…
Ale rozumiem, że teraz testowałeś, a nie kilka dni temu?
Na początek w ustawieniach sprawdź poziom Mic Boots, czyli zwiększenie czułości mikrofonu. Czasami, gdy jest za duże, dźwięk nie jest rejestrowany, a słychać tylko szumy.
Chciałem użyć opcji “Konfiguruj mikrofon” lecz w polskiej wersji językowej nie jest dostępna, zmieniłem na angielski i program ten pomógł mi bo mikrofon działa, lecz są takie lekkie szumy gdy nic nie mówię, nagrałem to do pokazania.
Bardzo możliwe, że są to szumy własne urządzenia, wzmocnione poprzez włączenie wzmocnienia mikrofonu w ustawieniach karty dźwiękowej. Zajrzyj tam i nieco zmniejsz poziom Mic Boost’a - wtedy szumy powinny nieco się zmniejszyć.