Od dwóch tygodni posiadam (od T-Mobile) netbook samsung N102.
Ma kamerkę, ale nie ma wbudowanego mikrofonu.
Ponieważ sprzęt ma służyć do rozmów przez Skypa na wyjazdach, nie muszę mówić , że ten nieszczęsny mikrofon jest niezbędny.
Komputerek ma jedno gniazdo combo na mikrofon i słuchawki. Jako, że słuchawki nie są potrzebne, muszę podłaczyc sam mikrofonik. W to jedno gniazdo.
I tu moja niewiedza spotkała się z niewiedzą konsultantów w sklepach elektronicznych a nawet brakiem wiedzy w serwisie sklepu komputronik.
Sprzedali mi mikrofon (nawiasem mówiąc ładny), który nie działa.
Sama już doszłam do tego (poprzez pomoc techniczną samsunga), że musi to byc mikrofon z wtykiem typu jack z wtykiem 4-pinowym.
I znowu okazuje się, że w salonach typu Saturn, czy też komputronik nie mają nic z tych rzeczy. Albo po prostu znowu ignorancja “fachowców”.
Mieszkam w Poznaniu i mogłabym kupić właściwe urządzenie (a może jakąś przejściówkę?), ale już nie wiem gdzie.
Poradźcie mi , co mam zrobić- w sobotę jadę na wczasy a na razie mam nie działający mikrofonik , dodatkowe koszty i brak konkretnej pomocy. Mówi się (konsultanci w sklepach) o dodatkowej karcie muzycznej, zestawie sluchawkowym, mikrofonie pod usb itp. Oznacza to oczywiście dalsze koszty.
Szczerze mówiąć, już dość mam tego biegania bez rezultatów.
Koledzy, pomóżcie kobiecie, bo panowie w moim otoczeniu, to sami “intelektualiści” i nie doczekam sie od nich pomocy.
Dodam, że szukałam w necie, ale boję się znowu kupić bubla.