Mikrofon do PC mi nie działa

Witam. Więc dzisiaj doszedł do mnie zamówiony przezemnie mikrofon z Maddoga GMD301 Pro.
Składałem sobie go, i potem próba podpięcia, podłączam do adaptora 2x > 1 (kiedy sam kabel od mikrofonu ma tylko 1 wejście) i nic.

ogólnie jest taka sytuacja, podpinam większy kabel od mikrofonu do adaptera (wejście oczywiście do mikrofonu), a potem do komputera (tak do wejścia do mikrofonu) i sam mikrofon wykrywa, ale nie słychać dzwięków. bez adaptera mikrofon działa, no ale potrzebuje tego adaptera żeby nie było szumów i żeby dźwięk był czysty. Proszę nie pytajcie się mnie o panel dźwięku, czy styłu czy z przodu, i czy mam włączony dostęp w prywatności, bo już to wszystko próbowałem przez 4 godziny i nic nie działało.
na stronie producenta nie było żadnej mowy o sterownikach, więc nie wiem zbytnio w czym jest problem.
Sam adapter działa, bo próbowałem w laptopie siostry i działał idealnie.
Jak ktoś ma jakiś pomysł, to fajnie by było jakbyście napisali.

Zasadniczo pobieżnie powinieneś wpiąć mikrofon w wejście z tyłu płyty głównej. Przejściówki są potrzebne tylko wtedy, gdy masz combo (mikrofon i słuchawki/głośniki na jednym wejściu).

Możliwe, że laptop siostry ma lepszą kartę dźwiękową od Twojej. Mikrofon na jacku wymaga dobrej karty.

no właśnie też się zdziwiłem że dostałem przejściówkę kiedy potrzebuje tylko mikrofona, ale mówiąc o karcie dzwiękowej, gdzieś mogę sprawdzić jaką mam?