Mikrofon/front panel. Nie działa przedni port mikrofonu

Witam. Nie działa mi mikrofon w przednim panelu. W tylnym wszystko jest ok. Przedni port USB działa. Moja karta dźwiękowa to VIA HD Audio Deck a płyta główna to ASUS P5KPL-AM IN Series. W ustawieniach pisze, że jest włączone. Jednak w ustawieniach karty dźwiękowej, są takie kółeczka (otwory na słuchawki i mikrofon, przód+tył) i świeci się tylko tylne (bo tam mam podpięte słuchawki). Przedni po podpięciu mikrofonu nie świeci. Mam Windows 7

Zapewne masz obudowę ze złączami na przednim panelu w standardzie AC97 zamiast HD Audio (jak większość ludzi, sam mam taką) który to nie obsługuje wykrywania podłączenia wtyczki, dodatkowo w wielu obudowach jest nie wiedzieć czemu we wtyczce pin wykrywania zwarty na stałe co powoduje że przy wyjętej wtyczce pokazuję że jest podłączone a po jej włożeniu pokazuje że została odłączona (dokładnie tak samo ja mam i nie pytaj mnie czemu producenci obudów tak robią).

Rozwiązaniem jest wyłączenie w sterowniku karty dźwiękowej wykrywania przedniego panela (tam gdzie teraz świecą ci się gniazda w panelu tylnym a nie świecą te na przednim) i ręczne wybranie funkcji dla każdego z gniazd na przednim panelu.

Przeważnie w obudowach są dwa wtyki AC i HD Audio… jeśli masz dwie to poprzepinaj… Pamiętam też że w niektórych przypadkach trzeba było ustawić w biosie coś :slight_smile: powodzenia

Zrobiłem coś w ustawieniach karty dźwiękowej, że teraz świecą się dwa przednie (mikrofon+słuchawki) ale i tak nie działa. A co do kabelków w obudowie to właśnie dochodzą jeszcze jedne ale brakuje go troche i nie wejdzie do “gniazdka”

konrad142 , to już masz połowę sukcesu.

Teraz musisz ustawić odpowiedni tryb dźwięku (ustawienie na głośniki wolno stojące stereo powinno być odpowiednie) i odpowiednią funkcję tych gniazd na przednim panelu (klikając na tą podświetloną ikonkę gniazda).

Jeśli masz je poprawnie podłączone do płyty to powinno działać.

konrad142 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

@ scripter1

Możesz trochę rozwinąć? Ja jestem w tej sprawie zielony także proszę o wyrozumiałość

konrad142 , ja mam Realtek HD Audio którego sterownik troszkę się różni wizualnie od Via HD Audio więc trochę mi ciężko napisać ci bardziej szczegułowo.

Czy twój sterownik wygląda tak: http://motherboards-reviews.com/ASUS/socket_AM3/M4A785D-M_PRO/images/VIA_HD_Audio_Deck.jpg?

Jeśli tak to ustaw sobie wyjście na 2 głośniki stereo na tej stronie ustawień: http://img12.imageshack.us/img12/283/viahd.png.

Potem jeszcze musisz odpowiednio ustawić funkcję dla tych przednich gniazd, podejrzewam że robi się to podobnie jak u mnie klikając w tym panelu na tej podświetlonej ikonce reprezentującej dane gniazdo i wybierając z listy opcję w rodzaju “speakers” lub “front speakers”.

Jeszcze jest kwestia że w niektórych płytach gniazdo przeznaczone na mikrofon nie może działać jako gniazdo głośników, wtedy musisz sprawdzić które jest które i podłączyć głośniki do odpowiedniego oraz ustawić mu tą funkcję w sterowniku.

Zrobiłem coś takiego i teraz mam tak: http://tinypic.pl/11y2zrb4ddwg

Lecz gdy głośniki dam na headphone, to wtedy nic nie słyszę. A ten pasek co pokazuje “fale” od mikrofonu to podchodzi tylko wtedy gdy jest jakiś dźwięk z komputera, jak coś mówie do mikrofonu (skype) to nie działa. Poza tym mam takie Via HD jak pokazałeś wyżej

Jeszcze mam takie coś http://tinypic.pl/qno6zniidhg1 , ale nie da się włączyć opcji Front Mic. Nie da się tam nic zmienić.

Musisz jako mikrofon wybrać tu Front Mic lub Mikrofon zależnie czy masz go podłączonego do przedniego czy tylnego gniazda.

Potem na tym drugim ekranie zaznacz Miks Stereo (kliknij na tym) a następnie klikając przycisk Przesuń w dół aż ta opcja znajdzie się na samym dole (to tak żeby nie przeszkadzała).

Tak ale na początku tam gdzie się wybiera mikrofon to jest tylko to Miks Stereo, nie ma tam żadnej innej opcji. A w drugim przesunąłem na sam dół ale i tak jest to samo

Dodane 27.05.2011 (Pt) 19:09

odświeżam

Witam

Spróbuj w BIOSie ustawić audio (front panel) na AC 97.

Nie wiem za bardzo jak się wchodzi do biosu po zainstalowaniu win 7, poza tym co mi da zmienienie na ac97 skoro ja mam hd audio?

Jeżeli masz instrukcję do płyty głównej to powinna w niej być informacja jaki klawisz naciskać podczas startu komputera aby wejść do BIOSu.

Ok do biosu już umiem wejść ale nie moge znaleźć tam nic o front panelu

konrad142 ,

Zmieniłeś tytuł. ale konkretu nadal brak. Ponawiam - popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

Więcej uwag nie będzie.

Witam

Z instrukcji do twojej płyty głównej (niestety w wersji angielskiej) wnioskuję, że powinienes szukać: w zakładce Advanced>>

-South Bridge Configuration> Audio Controler>

(musisz próbować rozwijać menu) z powrotem wracasz klawiszem ESC.

Nie ma takiej zakładki w Advanced

W instrukcji do płyty głównej jaką podałeś, którą znalazłem w internecie, w zakładce Advanced pokazane są opcje opcje:

> JumperFree Configuration

> USB Configuration

>CPU Configuration

>Chipset

>Onboard Device Configuration

>PCI PnP

Następnie: Chipset>South Bridge Configuration>Audio Controller (Azalia)>…

http://bios.i-slownik.pl/ (adres podany przez kolegę miciugo w poście: Jak obsługiwać Biosa).