Podłączyłem fajny mikrofon na usb do swojego komputera (spełnia wymaganie sprzętowe z dwukrotną nawiązką). Problem jest w tym, że mikrofon bardzo cicho nagrywa, w ogóle nie ma mocy
Większość problemów tego typu, to po prostu ciche ustawienie w systemowym mikserze. Ja jednak mam go ustawionego na full a i tak jest cienko. Jak się go przyciszy to już w ogóle cisza.
Dodam jeszcze, że Win XP sam elegancko zainstalował sterownik jak należy i twierdzi, że “Urządzenie działa poprawnie” Hehe.
Ja się na tym co prawda nie znam, ale tak sobie myślę…
Taki mikrofon ma pewnie wbudowaną własną kartę dźwiękowa…
…a jeśli tak to po zainstalowaniu pewnie ma ona swój własny mixer (nie dzieli go z systemowym)…
…czyli zmiany ustawienia głośności mic w systemowym mixerze nic nie dają bo te odnoszą się do karty w komputerze, a nie w mikrofonie…
…pewnie jest z tym mikrofonem dostępny jakiś program czy sterownik w którym można ustawiać takie parametry…
…ewentualnie w opcjach dźwiękowych komputera, powinna być opcja wyboru, którą kartę dźwiękowa używa…
Ewentualnie jeśli moja pierwsza teoria jest błędna… to czasem pojawiają się takie opcje w ustawieniach jak “mic boost”, “przesunięcie DC”, “Tłumienie zakłóceń” itp.
Może któraś z tych opcji zakłóca prace mikrofonu…
Oczywiście zaznaczam ponownie, że nie jestem żadnym expertem w tej sprawie tylko podrzucam co mi przychodzi do głowy.