Mikrofon - tylko szum na nasłuchiwaniu

Mikrofon genesis radium 300XLR gdy go nasłuchuje słychac tylko szumy i szumy
Laptop TUF gaming F15

Po co nasłuchuje? Podczas nagrywania w np. Audacity też jest szum?

Być może przespał komunikat/news o tym, że od pewnej wersji Windows 10 wystarcza zezwolić na użycie mikrofonu w klasycznych i kafelkowych aplikacjach:

Bo niby nasłuchiwanie pozwalało pomijać te nowe ustawienia (jak MS nie uznaje tego za błąd do załatania przy kolejnym jakimś „KB”).

Tak jest

Ale to nic nie daje cały czas jest szum jak robie test mikrfonu to nawet jak nie mowi to jest szuk poporstu mikrfon nie słyszy mojego głosu

Podłączasz go oczywiście przez przejściówkę?
Lapek ma wejście combo, więc mikrofon podłączasz przez przejściówkę.

Potem sprawdzasz w ustawieniach dźwięki (prawy myszy na ikonce głośnika koło zegara) - jakie masz tam jego ustawienia.

fdf
Możesz sprawdzić jak jest z włączonym ulepszeniem audio.
Poza tym, jeśli podłączasz go poprzez przejściówkę to sprawdź, czy faktycznie na tym screenie pojawia ci się mikrofon external Mic i czy odłącza ci się wówczas wewnętrzny.

U mnie jak widać, aktywny jest mikrofon wewnętrzny u ciebie po podłączeniu przez przejściówkę powinien być aktywny external Mic i wówczas klikając na niego możesz sobie ustawić jego czułość i głośność tak jak pokazałem na pierwszym screenie.
Wybierz go jako urządzenie domyślne, aby lapek używał jego a nie wewnętrznego, jeśli nie ustawi się to automatycznie.
Potem w zależności od twoich sterowników dźwięku (u mnie Realtek) po włączeniu ulepszeń audio (na drugim screenie) możesz sobie dowolnie ustawiać wyciszanie tła, szumu itd. w panelu Realteka (czy tam jeśli masz innej firmy).