Mikrofon w laptopie a słuchawkach

Witam,
ostatnio mój mikrofon w słuchawkach się popsuł, więc chciałem zacząć używać wbudowanego, jednak kiedy podpinam słuchawki, laptop od razu zaczyna używać popsutego, stąd też moje pytanie — jak naraz używać i słuchawek, i laptopowego mikrofonu? Męczę się z tym od dobrej godziny, a poradniki na YouTubie nie pomagają. Co robić?

Tutaj jest możliwość wyboru mikrofonu w słuchawkach lub laptopie.

Wchodzisz do ustawień poprzez kliknięcie prawym myszki na ikonie głośnika i wybranie „otwórz ustawienia dźwięku”.
Jeśli masz system Windows 10/11 (w jedenastce może być gdzie indziej to ustawienie).
Jeśli inny system to można najprościej podłączyć słuchawki do laptopa poprzez rozdzielacz, który nie aktywuje mikrofonu w słuchawkach.
Po prostu wkładasz do gniazda combo w laptopie jedynie wejście od słuchawek a od mikrofonu w słuchawkach pozostaje nie podłączone.

Jednak w ustawieniach Realteka, czy tam jaki masz system dźwięku w laptopie w starych systemach Windows możliwe, że istnieje też możliwość takiego wyboru, poprzez ustawienia.
Musisz napisać, jeśli masz starszy system, czy to jest Windows 7, czy jeszcze inny.