Mikrofon w słuchawkach nie działa

Witam. Otóż mam problem z moim mikrofonem w słuchawkach tzn. laptop mi go po prostu nie wykrywa, wszystkie sterowniki mam zaktualizowane pobrane i zainstalowane. Może ktoś mi pomóc?

Na innym komputerze działa ok?

Coś więcej?

• jaki model komputera?
  • gdzie są podłączane słuchawki (USB? złącza jack?)
  • słuchawki są sprawne/sprawdzone na innym komputerze?

Model komputera: MSi GV62
Złącza jack 3,5mm
Tak na poprzednim działały super

A teraz też działają?

Nie działają. Mikrofon jedynie nie działa windows go nie wykrywa

1/ podłączasz bezpośrednio do płyty głównej, czy do jakiegoś panelu przedniego?
2/ pewny jesteś, że masz wgrane sterowniki? Jeden z objawów np. Windows 7 jest to, że dźwięk z karty dźwiękowej będzie, ale nie działa np. mikrofon
3/ gdzie sprawdzasz mikrofon? Pewny jesteś, ze mikser Windowsa jest dobrze ustawiony?

Na mikrofon i słuchawki masz jedno złącze czy dwa?

1 polubienie

Panelu przedniego
Tak jestem pewny ponieważ mam zainstalowane Driver Booster 5 i on mi wszystko zaktualizował
Tak jestem pewny że jest dobrze ustawiony.

//Nie wiem czy cos to da ale mam też program ktory sie nazywa Nahimic 2 Audio Driver

Mam czerwony kabelek i zielony i odpowiednio je podłączam :smiley:

Ja bym wywalił WSZYSTKIE sterowniki które mogą mieć cokolwiek wspólnego z dźwiękiem i ręcznie zainstalował stery od producenta (MSI). Uniwersalny program do instalacji sterowników może się mylić.

1/ podłącz bezpośrednio do płyty głównej (dla testu) - może panel jest źle podłączony do płyty głównej
2/ jak zasugerowano - nie używaj wynalazków typu Driver Booster 5 - wywal obecne sterowniki do dźwięku i jak pisał @hindus zainstaluj te ze strony producenta.

Tak wygląda jak podłącze słuchawki z mikrofonem

Wywaliłeś sterowniki i instalowałeś na nowo, ręcznie, ze strony producenta?

Tak zrobiłem to i nic nie pomogło.

Wejdz w panel sterowania > dzwiek > nagraywanie> wybierz domyslny mikrofon >wlasciwosci > poziomy > i zwieksz poziom wydajnosci mikrofonu na maxa.

Ps. Mialem taki sam problem i to go rozwiazalo

Witaj na forum. Nie wiem czy widziałeś, ale temat jest sprzed blisko dwóch lat :wink: