Mikrofon w słuchawkach

Witam. Od pewnego już czasu nie działa mi sterownik mikrofonu w słuchawkach. Co może być przyczyną?

Załączam screen

mikrofon

mikrofon2

Jaki model słuchawek?

Qilive

To może jeszcze uraczysz nas poza nazwą, model / numer, sposób łączności z PC itp
Sposób jak łączysz się z PC, co konfigurujesz, czy korzystasz z aplikacji zewnętrznych?

Możliwe, że avnex virtual audio device coś namieszało w systemie.
Pewnie korzystasz z oprogramowania do zmiany głosu (lub innego tej firmy) i stąd jego sterownik mógł coś namieszać w przejętym mikrofonie.
" Avnex Virtual Audio Device to wirtualny sterownik audio używany przez oprogramowanie firmy Avnex Ltd., znanej z programów do manipulacji dźwiękiem, takich jak AV Voice Changer Software. Ten sterownik umożliwia przechwytywanie, modyfikowanie i przekierowywanie dźwięku w systemie Windows, np. do zmiany głosu w czasie rzeczywistym lub nagrywania dźwięku z różnych źródeł".
Więc, czy aby to sterownik mikrofonu na pewno? A nie jakieś błędy w ustawieniach.
Za mało podałeś informacji.
To laptop, czy PC…słuchawki mają osobne wyjście na mikrofon, czy jedno jack czteropinowe, kabel, czy bluetooth a może USB…itd.

Albo sprzęt marki „Oszął” padł na dobre, najgorzej że robią już chłodziarko-zamrażarki do kuchni (wymiana co 2 lata „lodówki”?).

https://www.google.com/search?q=lodówka%20qilive

Nie , Mikrofon jest sprawny , był sprawdzany .
Odinstalowałem oba AV SOFT jakie miałem na komputerze - w deinstalatorze wybrałem opcje - „Automatic” , była też opcja „Custom” , nie wiem czy to ma znaczenie ale wybrałem tą pierwszą , mimo wszystko sterowniki AVNEX pozostały , wniosek z tego że pewnie trzeba by podziałać coś przy rejestrze , Oba AV SOFT odinstalowałem - Advanced Uninstaller PRO

Laptop - Lenovo ThinkPad

w tym Lenovo mam jedno gniazdo - jednocześnie na mikrofon i audio

te QILIVY są na jacka

Słuchawki QILIVE PHP-A1

taka ciekawostka - jak podłączam jack - mikrofon to na pasku zadań pojawia mi się ikona mikrofonu z opisem „Dźwięk używa Twojego mikrofonu”

Co radzicie dalej?

mam też zainstalowany Sound Blaster Tactic 3D

Nie za bardzo cię rozumiem, słuchawki mają osobne wejście na mikrofon i słuchawki.
Więc, aby je podłączyć prawidłowo do laptopa to potrzebna jest przejściówka (adapter).

hh

Wówczas laptop prawidłowo rozpozna słuchawki i mikrofon jako zestaw.
Więc?
Tak je podłączasz?
Jeśli tak to daj screeny takie jakie dałeś na początku, z zakładkami odtwarzanie i nagrywanie.

PS Zainstalowałeś dużo programów dotyczących dźwięku i mogą powodować konflikty.
Już dwa odinstalowałeś (skąd wiesz, że sterowniki są nadal w systemie?).
Odinstaluj ten Sound Blaster Tactic 3D jeśli nie masz słuchawek Creative ponieważ jest on nieprzydatny do twoich.
„Sound Blaster Tactic 3D to seria słuchawek gamingowych firmy Creative, które korzystają ze specjalnego oprogramowania Sound Blaster Tactic3D Control Panel do konfiguracji dźwięku i efektów dźwiękowych.
Oprogramowania nie można używać z dowolnymi słuchawkami.
Działa ono głównie z modelami z serii Tactic 3D, ponieważ te słuchawki mają wbudowane przetworniki dźwięku i specjalne funkcje (np. Crystalizer, Surround, EQ), które wymagają sterowników Creative”. Tyle w necie, więc chyba jest ci zbędny.

Nie , słuchawki podłączam bez żadnego rozdzielacza , do jednego gniazda , raz podłączam mikrofon , raz audio , sterowniki avnex po usunięciu AV SOFT pozostały w systemie ponieważ dalej są w zakładce - „Nagrywanie”

To nie dziwne, że Ci nie działa…
Grzebanie w sterownikach nic nie pomoże, to problem techniczny.
Producenci laptopów / smartfonów jasno piszą, że jeśli słuchawki maja 2 Jack osobne dla głośników i mikrofonu masz to podłączać przez adapter ( NIE rozdzielacz - piszę bo 50% kupuje źle !).

Wtyk ma mieć 4 ! paski !
9dc308612fb4277c872f156ba4140077fc238196 (1)

Bo:
q03xz-3714993908

Rozumiem , ja w słuchawkach w obydwu wtykach mam po dwa czarne paski

Ta fotka Ci wyjaśni o co biega.
Gniazdo w laptopie jest to JACK Combo, ma 4 styki, słuchawki z mikrofonem to 2 x Jack, maja po 3 styki.
Obrazek opisuje jaśniej: metalowe elementy to styki, czarne plastik, izolacja.
maxresdefault-2501748152

W laptopie masz gniazdo jak ten złoty wtyk, dlatego potrzeba adapter.

Wobec tego wszystko jasne, jeśli chcesz, aby działał ci sam mikrofon lub mikrofon razem ze słuchawkami podłączonymi do tego laptopa, to potrzebujesz tego adaptera jakiego dałem ci zdjęcie.
To gniazdo w laptopie jest tak zrobione, że można podłączyć do niego same słuchawki bez adaptera i działają, jednak już podłączenie samego mikrofonu bez adaptera - to nie będzie działał!
Potrzebujesz tego adaptera i dopiero dopinasz do niego albo sam mikrofon, albo mikrofon i słuchawki i będą działały obie opcje.
Zresztą widać na zdjęciu do którego gniazda w adapterze podpinasz słuchawki a gdzie mikrofon.
Nie można tego mylić.
Zresztą kolory też pasują dla ułatwienia - gniazda w adapterze i wtyków mikrofonu i słuchawek w słuchawkach.
To gniazdo jest zrobione tak, aby obsługiwało nowe zestawy słuchawek z mikrofonem, które są produkowane z jednym wtykiem czteropinowym i nie potrzeba wówczas adaptera.

Rozumiem że taki adapter się sprawdzi?

https://www.euro.com.pl/adaptery-i-przejsciowki/reinston-ekk14.bhtml

na media markt czytałem że ludzie się skarżą na adapter hama , że przerywa itd.

tutaj Reinston ma właściwie same pozytywy , chciałem go kupić w pewnej chwili ale odpuściłem

Jak to widzicie?

Tak o taki chodzi, ale na allegro masz takie działające dobrze za grosze.
Tylko jak kolega zaznaczył, żebyś nie kupił rozdzielacza, do którego podłącza się dwie pary słuchawek, mają zaznaczone to na wejściach i jest jack trzy pinowy a nie cztero.
Tutaj przykład takiego rozdzielacza, a nie adaptera.
Często nazwy obu są mylone.

Wejdź po prostu do jakiegoś sklepu komputerowego, czy też sklepu RTV i kup adapter na słuchawki i mikrofon.
Na allegro są od 7 zł w zwyż, ale na przykład ten adapter wygląda na porządny
https://allegro.pl/oferta/ugreen-rozdzielacz-jack-3-5-aux-sluchawki-mikrofon-17099557247
Opisany jako rozdzielacz, co może wprowadzać w błąd jak już pisaliśmy.

Raczej jestem za adapterem REINSTON , bo tak jak pisałem , chciałem go kupić ale odpuściłem

Jaki sobie tam już kupisz, to będzie działał.
Obecne zestawy słuchawek z mikrofonem mają raczej już pojedyncze wtyki, ty akurat masz takie słuchawki pasujące bezpośrednio do PC a nie nowych laptopów, stąd potrzebny adapter.
PS. Ale nie przesadzaj z ceną, ten po 40 zł to jest zwykle zdzierstwo, za jeden wtyk i dwa gniazda. No chyba, że są ze złota:)