Cześć. Mój mikrofon w zestawie słuchawkowym nie działa. Podejrzewam, że problem tkwi raczej w komputerze, gdyż podłączałem inny mikrofon i pojawiał się ten sam problem. Mikrofon jest włączony - nie mówcie, że tego tak podstawowej czynności nie zrobiłem (no chyba, że nie zrobiłem to wtedy się zapadam pod ziemię). Grzebałem coś tam w ustawieniach - nadal nic. Sterowniki aktualne. Windows 7, Dell Studio 1558.
Okno:
oczywiście chodzi o ten pierwszy, podłączony przez wejście, drugi jest wbudowany w laptopa
1.Czy mogę instalować realteka, gdy nie mam takiego sterownika w swoim kompie? W menedżerze urządzeń w sekcji Kontrolery dźwięku, wideo i gier
ATI High Definition Audio Device
Dźwięk Bluetooth
IDT High Definition Audio Codec
2.Czy wbudowany mikrofon nie wywołuje konfliktu z podłączonym? Coś próbowałem z tym robić tz. wyłączyłem wbudowany, ale nadal nic - pionowe kreski przy podłączonym ani drgną.
3.Czy powinienem zmienić coś we właściwościach Mikrofonu/Wejścia liniowego?
Zapomniałem o najważniejszym. Mikrofon jest nowy i jest to zestaw słuchawkowy: “słuchawki działają a mikrofon nie”
Nic to nie pomogło. Coś źle mogłem zrobić w ustawieniach mikrofonu - załączam screeny.
Szukałem sterowników do mojego komputera na stronie della i idt. Nie znalazłem. Googlowałem też możliwe rozwiązania mojego problemu i znalazłem, szkoda że do xp-ka.
Teoretycznie możesz - ale w czasie instalacji uraczy Cię komunikat o tym, że nie znaleziono kompatybilnego ze sterownikami sprzętu.
Niestety, może tak być.
Zmień poziom nagrywania na 70 - 80 - zalecenia podane przez XMan’a nie zawsze się sprawdzają. Zresztą sam zobacz. Głośność nagrywania jest duża i nie ma problemów z dźwiękiem. Taki występował głównie w kartach zgodnych ze standardem AC’97.
Ewentualnie w ostatnim ze screen’ów odznacz Ulepszenia audio.
Dla pewności - do jakiego złącza podłączasz mikrofon?
Oczywiście do poprawnego, tego do mikrofonu, można by powiedzieć różowego, ale kolorów w moim laptopie zaznaczonych nie ma, co nie jest wielkim utrudnieniem
Kiedyś podłączałem inny mikrofon, Genius i też nie nagrywał, chociaż on był chyba zepsuty już wcześniej. No nic, sprawdzę zestaw słuchawkowy i Geniusa na innym komputerze i zobaczę czy to wina sprzętu, czy po prostu złącza, które od zakupu laptopa było zepsute, ale nic o tym nie wiedziałem, bo z niego nie korzystałem, czy złych ustawień/sterowników.
Zauważyłem jeszcze jedną zależność. Gdy wyłączę wbudowany mikrofon, nie mogę korzystać z przechwytywania dźwięku. Nie wiem czy to ma coś wspólnego z opisanym problemem, ale nie zaszkodzi napisać, jeżeli to w czymś pomoże.
Widocznie szukać nie umiem, jeżeli sterowników nie znalazłem. :oops: CCleanera znam i go miałem, ale zrobiłem kilka miesięcy temu format, to go sobie teraz ponownie zainstaluję.
Do szczęścia brakuje mi teraz tylko jednej rzeczy. Jaką kombinację wzmocnienia-głośności mikrofonu wybrać? Gdy dam na 20 dB słychać wielkie buczenie, a zupełnie bez wzmocnienia głos jest za cicho. Czy to tak zawsze jest, czy można to buczenie znacznie zredukować albo jeszcze lepiej - całkowicie usunąć?
Sprawdź po prostu przesuwając suwak. W zależności od posiadanej karty możliwe jest albo płynne, albo skokowe zwiększanie wzmocnienia sygnału. W moim Realtek’u HD mam możliwość zmian wzmocnienia w zakresie 0 - 30dB ze skokiem 10 dB.
Efekt buczenia może mieć dwa źródła. Pierwszym jest korzystanie z karty zintegrowanej, która jest bardziej podatna na zakłócenia przez to, że znajduje się bezpośrednio na płycie głównej. Drugim, wiele częstszym, jest słaba jakość samego mikrofonu. Generalnie mikrofony generują tzw. biały szum, który w stosunku do sygnału powinien być jak najniższy - wtedy jakość mikrofonu jest lepsza. Natomiast boostowanie sygnału mikrofonu jest niczym innym jak liniowym podniesieniem całej amplitudy sygnału o na przykład 20dB. Zwiększa się w nim zarówno rejestrowany przez urządzenie sygnał, jak i poziom szumów własnych urządzenia.
Mikrofon jest dość dobry, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo w stosunku do wbudowanego jakość jest o wiele lepsza. Jest to raczej wina karty dźwiękowej, gdyż jest ona zintegrowana. Poeksperymentuję z najlepszymi możliwymi ustawieniami. Problem już definitywnie rozwiązany, wielkie dzięki za pomoc
Przede wszystkim sprawdź, czy masz w ustawieniach karty dźwiękowej możliwość włączenia dodatkowych efektów - na przykład nagrywania kierunkowego czy tłumienia echa akustycznego. Być może aktywacja tych systemów coś pomoże.
Teraz mam inny problem, większy problem niż buczenie. W programie IDT Audio musiałem zmienić wejście z liniowego na mikrofon. Wszystko fajnie - do ponownego włączenia komputera. Po restarcie zmieniają się ustawienia i znowu złącze staje się wejściem liniowym, jest to uciążliwe, aby za każdym włączeniem komputera ustawiać wejście na mikrofon. Jak sprawić, by program zapamiętał, że to wejście ma być od mikrofonu?
W jakiej konfiguracji ustawiony masz dźwięk - 5.1, 7.1, 4.1 czy jeszcze jakoś inaczej?
Próbowałeś użyć ostatniej z opcji widocznej na screen’ie - Włącz wskakujące okno rekonfiguracji dla tego gniazda. Być może opcja ta spowoduje, że przy każdorazowym podłączeniu urządzenia do gniazda sterownik zapyta o to, jakie urządzenia podłączono.