Mikrofon zaczą szumieć

Witam mam taki problem, że dzisiaj mikrofon zaczął strasznie szumieć.

Chodzi o to, że żadne sterowniki nic nie pomagają, żadne ustawienia (usuwanie echa, tłumienie zakłóceń itp.) co ciekawe odkryłem że komputer zaczął wytwarzać pewne pole magnetyczne (kiedy dotknę ręką obudowy PC’ta to wszystkie szumy znikają). Nagrywam na YouTube i dodam że to prawdopodobnie nie wina mikro (przez cały czas aż do wczoraj działał dobrze!) przecież podczas rozmowy czy nagrywania nie mogę trzymać ręki na obudowie. Znam się na ustawieniach i dźwięku, mam windows 7 64bit.

Pomóżcie (szukałem w google nic na ten temat nie ma).

Nie powiedziałeś czy mikrofon jest na USB czy na jacka, a jeśli na jacka to czy podpięty do karty muzycznej od płyty głównej czy dodatkowej dedykowanej.

Pole magnetyczne? Podejrzewam, że może być inny problem… Możliwe, że gdzieś masz przebicie prądu na obudowę, a twoje ciało w tym przypadku służy jako uziemienie - jeśli masz mikrofon na jacka to jest to bardzo prawdopodobne - też tak miałem przy starym komputerze.

Otwórz obudowę i posprawdzaj wszystkie kable, wszystkie złącza od zasilacza, sprawdź czy z płytą główną jest ok i czy np. nie ma napuchniętych kondensatorów.

Mikrofon jest na jacka. Co do przebicia to myślałem o tym w szkole, być może to przebicie ale nie mam na to dowodu. Dobra ale załóżmy, że jest to przebicie. Czy da się coś z tym zrobić?

Dodane 12.04.2013 (Pt) 15:37

Dobra sprawdziłem coś jeszcze. Podpiąłem stary mikrofon który strasznie cicho nagrywa. Co ciekawe po podłączeniu go do PC natychmiast wzrastają trzaski i piski. Ciekawe, że mikrofon który nie nagrywał teraz aż głupieje :o . Masz pomysł co z tym zrobić?

Jeśli jest to przebicie trzeba znaleźć jego lokalizacje, nie wiem czy da się to zrobić inaczej niż kabelek po kabelku. Najlepiej odepnij od komputera wszystkie niepotrzebne urządzenia - może jakieś przebicie jest na styku np. wejścia USB (ale w to wątpię) Będzie trzeba otworzyć obudowę i poszukać przetartego kabla, niedociśniętego styku itp… Przy okazji przypatrz się tym kondensatorom na płycie głównej.

Przyznam się, że nie wiem co może być ze starym mikrofonem… może ma jakąś wewnętrzną wadę, która powoduje, że cicho nagrywał i przez to jest podatny na te dodatkowe napięcia i mocniej generuje trzaski…

Co do tego mikrofonu to nowy teraz też generuje trzaski. A co do przebicia to postaram się poszukać. Mam pytanie pisałeś:

" Możliwe, że gdzieś masz przebicie prądu na obudowę, a twoje ciało w tym przypadku służy jako uziemienie - jeśli masz mikrofon na jacka to jest to bardzo prawdopodobne - też tak miałem przy starym komputerze. "

Jak sobie z tym poradziłeś? Czy po prostu kupiłeś nowy PC?

Dodane 12.04.2013 (Pt) 16:31

Na 1000000% przebicie. Odłączyłem wszystko co się dało (monitor,mysz, klawiaturę,dyski zewnętrzne,itd.) zostawiłem tylko słuchawki i zasilacz. Oczywiście trzaski. Co do sprawdzania kabli jutro się z tym będę bawił.

Dodane 12.04.2013 (Pt) 19:39

Dobra mam rozwiązanie TYMCZASOWE, a mianowicie poprowadziłem uziemienie (+zostałem kopnięty prądem z obudowy) mam ojca elektryka i wiem co robię. NIE POLECAM TEGO ROZWIĄZANIA NIKOMU (może was porazić prąd, spalić komputer). Mimo wszystko czasowo problem rozwiązany (wraz za słaba jakość aby nagrywać ale da się rozmawiać na skype) za tydzień albo sprawie złącza albo oddam pc do serwisu bo nagrywać na YouTube muszę.

Cóż… u mnie wyglądało to tak, że mnie obudowa kopała… I też zgadłeś - kupiłem nowy, nie dlatego, że nie chciało mi się szukać, ale wyszło tak, że kupiłem wtedy laptopa i z PC-ta mało kto korzystał i jakoś nie przyszło mi do głowy by szukać przyczyny bo mi to nie przeszkadzało… w końcu wyszło tak, że każdy z domowników przesiadł się na laptopa, a ze starego blaszaka nic nie opłacało się zostawiać, więc poszedł na złom.