Mikrofony przestały działać

rozumiem. Dziękuje jeszcze raz

Jeśli mikrofon przestał działać podczas połączenia…to jeśli nie zepsuła go jakaś aktualizacja w tle sterowników, to może faktycznie jakiś moduł karty dźwiękowej padł niestety - lepiej jakby sam mikrofon, wówczas działałby zewnętrzny przy słuchawkach i sprawa byłaby prosta.
Wyjściem, może okazać się jeszcze zakup słuchawek z mikrofonem na USB.
Jeśli to faktycznie nie sprawa systemowa, którą da się prosto naprawić.

podłączyłam słuchawki mojego brata nowe ,ktore mają osobne wejścia i mikrofon działa! ale na słuchawkach tylko. Więc narazie go nie oddaje na gwarancje bo tak mi wystarczy :slight_smile: mimo wszystko wiem ze jest i tak cos nie tak jak powinno z wewnetrznym ale jak zewnętrzny działa to narazie tak bede użytkować.

OK, czyli wygląda na to, że mikrofon w lapku zdechł, albo coś źle z ustawieniami:)
No nic, ważne że w ogóle działa zewnętrzny.
Może komuś się przyda to nasze „długie” szukanie przyczyny.

1 polubienie

Jeszcze można użyć karty dźwiękowej „za 5 zł” na USB (plus kosz wysyłki około 10 zlotych jak żaden sklep w okolicy takiej tandety nie sprzedaje) by nie wymieniać słuchawek z Jack na USB (przy awarii wtyku mini Jack na mikrofon).

Jedynie wtedy laptop o jakieś 6 cm będzie dłuższy z jednej strony (podobnie jak z modemem LTE na USB).

Oczywiście kabelek konwertujący combo na dwa etyki dalej jest potrzebny.

Opcjonalnie za te „5 złotych” to może kupujemy prosty/tandetny konwerter z mini Jack na USB a nie kartę muzyczną z grupy tandetnych.

Do testowania dalej sterowników pewnie trzeba by zabronić Windows Update instalacji i aktualizacji sterowników audio i opcjonalnie bloatware/crapware od MSI (nie widziałem by była podjęta próba blokady WU i opcjonalnego aktualizatora MSI).

1 polubienie