Potrzebuję zrobic prosta sieć wifi + Hotspot na mikrotiku.
O ile AP mniej wiecej mam już wybrane zastanawiam sie jaki model routera byłby odpowiedni dla 300 userów (hotspot strona logowania) + mikrotik miałby pełnić również funkcje kontrolera AP.
Nie polecam MT jako CAPsMAN. MT może być dowolny, patrz bardziej na RAM i CPU. Jako AP polecam Unifi, kontroler postaw na VM lub jako APka w Windows. Sprzetowy kontroler jest zbyt mocno ograniczony sprzetowo, z czasem i tak zamienisz go na VM lub apkę.
RB3011 powinien dać radę, choć przy dużej sieci tylko CCR pozostaje.
parę dni minęło ale może komuś się przyda. jeśli chodzi o unifi dla większej liczby użytkowników to polecam modele od UAP-AC-PRO w górę (te tańsze nadają się jedynie do pensjonatów, hoteli czy do domu). Oczywiście wiele zależy od ilości AP. Na kontroler nada się jakiś poleasingowy Dell Optiplex za 300zł z 4GB ram i C2D . Jeśli chodzi o router od Ubiquiti to ER-4 w zupełności wystarczy.
Bez przesady z tym pro. Pro jest o tyle fajne, że jest indoor i outdoor, choć outdoor lepiej sprawdza się nanobeam.
Kontroler to tylko apka, spokojnie mozna postawić go na VM. Przy 40 punktach i 1000 użytkowników (jeśli dobrze pamiętam) sprzętowy kontroler w wersji 2 za 350 złotych spokojnie wydoli.
Mam jedną sieć z 40 punktami (duży obiekt, kilka budynków), podpietych okolo 200 użytkowników do UAP-LR i dają radę, UCK też.
Mam też inne duże sieci, ale z mniejszą liczbą AP i też dają radę.
UAP-AC-LR też sprawdzają się w naprawdę trudnych warunkach, przy bardzo dużym tlumieniu. Przed weekendem majowym miałem takie wdrożenie. Założeniem było powieszenie po 1 ap na pomieszczenie (grube sciany pokryte blachą, stalowe drzwi itp.), 4 pomieszczenia. Spokojnie 2 AP pokrywają cały obiekt, 2 są w zapasie, gdyby stalowe drzwi byly zamykane.
Routery od Ubi to jakieś nieporozumienie, a switche to straszna bieda.
Ja powiem szczerze że osobiście z routerami nie miałem żadnych problemów.
Już mówię o co mi chodzi z tym PRO, te wersje UAP - UAP-LR mają interfejs lan 100, AC-Lite ma gigabit ale przy >30 klientach chodzi tak sobie. Natomiast AC-PRO daje radę, dlatego odradzam tańsze wersje dla dużej liczby klientów. Oczywiście wszystko zależy czy to ma być 200 klientów jednocześnie czy ogólnie 200 a jednocześnie 30, wtedy wiadomo ze te tańsze modele ogarną - z tym że dziś chyba już nie ma sensu pakować się w 2.4Ghz
Kontroler - jeśli ma spełniać podstawowe funkcje - zarządzanie AP czy klientami to spokojnie wystarczy sprzętowy, natomiast jeśli ma działać kontrola gości, backup logów czy konfiguracji to odradzam sprzętowy.
Informacyjnie niestety klient wybrał sobie sam AP i padło na mikrotiki koszt około 140 zł netto jeden tylko 2.4 Ghz najtańszy model. Mikrotik kontroler i hotspot został postawiony na serwerze na vmwarze daliśmy mu 4 rdzenie 8 GB ramu do tego 40 AP (1 AP na około 4 pokoje) - Wszystko śmiga bez problemów i co ważne mikrotiki śmigają bez problemów na POE ze Switcha a z tego co pamiętam Unifi dopiero od wersji pro maja zasilanie standardowe POE w innych wersjach potrzebny jest zasilacz. Chyba że się coś zmieniło.
Podsumowując:
Router i hotspot na VM
40 AP Mikrotik - RBcAP2nD
Switche - Cisco 2960S + POE