Mikrotik - serwer DHCP i dwie sieci

Chciałbym jednym routerem Mikrotika (Level 6) spiąć dwie sieci przy pomocy serwera DHCP.
10.0.0.0/24 - sieć typu static, w której znajdują się tylko komputery. Adresacja stała, komputery dostają adresy IP tylko w oparciu o listę mac adresów.

10.0.1.0/24 - sieć typu dynamic, w której znajdują się inne urządzenia (telefony, tablety itp.), taki trochę hotspot. Tutaj adresy IP mają być przydzielane dynamicznie, brak listy adresów mac.

W tym celu utworzyłem dwa zakresy:
/ip pool print
0 SBP.net 10.0.0.2-10.0.0.254
1 SBP.net-Hotspot 10.0.1.1-10.0.1.25

Utworzyłem również serwer DHCP typu static-only. Przetestowałem różne ustawienia, ale bez rezultatu.
Znalazłem wątek na forum z podobnym problemem: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=69652
Niestety nie mogę przez to przebrnąć, czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu tego problemu?

Dodałeś do tych dwóch sieci adres routera?
Możesz to zrobić poprzez IP > addresses
w tym okienku:
address

ewentualnie przez terminal

Na czy polega problem, bo o tym nic nie wspominasz? Natomiast “bez rezultatu” nic nam nie mówi.

Problem polega na tym, że dynamiczne IP są stałe czy że DHCP w tej podsieci nie rozdaje adresów?

1. Zasada działania DHCP jest taka, że klient prosi o ostanio przydzielony adres. Jeśli adres jest wolny, DHCP go daje. W MT jest jeszcze coś takiego jak Client ID, na podstawie, którego “rezerwuje” adres dla klienta. Ta rezerwacja od tej bazującej na MACach różni się tym, że DHCP próbuje przydzielić zawsze ten sam IP dla danego ID klienta, ale jeśli adresów brakuje i musi jakiś przydzielić, to olewa tę rezerwację. Rezerwacja MAC jest stała i inny host nie może dostać tego adresu.

2. Wskazałeś interfejs, na którym DHCP ma rozdawać adresy?

Pokaż całą konfigurację.

/ip address print
/ip dhcp-server print
/ip dhcp-server network print
/ip dhcp-server lease print
/ip pool print

Jaki jest adres bramy w tym przypadku?

Najpierw konfiguracja:
/ip address print
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 XX.XX.XX.XX/29 XX.XX.XX.XX ether1
1 10.0.0.4/16 10.0.0.0 bridge-sbp.net
2 10.0.1.4/24 10.0.1.0 bridge-sbp.net.hotspot

/ip dhcp-server print
0 SBP.net bridge-sbp.net static-only 8h5m
1 SBP.net.hotspot bridge-sbp.net.hotspot SBP.net.hotspot 1h

/ip dhcp-server network print
# ADDRESS GATEWAY DNS-SERVER WINS-SERVER DOMAIN
0 ;;; SBP.net
10.0.0.0/16 10.0.0.4 194.204.159.1, 194.204.152.34 SBP.net

1 ;;; SBP.net.hotspot
10.0.1.0/24 10.0.1.4 194.204.159.1, 194.204.152.34, SBP.net.hotspot

/ip dhcp-server lease print
0 D 10.0.1.30 40:8D:5C:7F:8E:4D asus-c2d SBP.net.hotspot bound
Tutaj jest na razie pusto, ponieważ rozwiązanie testuję tylko na dwóch komputerach

/ip pool print
0 SBP.net.hotspot 10.0.1.10-10.0.1.30
1 SBP.net 10.0.0.10-10.0.0.254

Pokombinowałem w taki sposób, że utworzyłem dwa serwery DHCP oraz dwa bridge dla każdej z sieci. Teoretycznie to zadziałało. Docelowo jednak - tak mi się wydaje - te dwie podsieci można zrobić w oparciu o jeden serwer DHCP i jeden bridge/interfejs (i tak by było chyba rozsądniej). Tylko jeszcze nie doszedłem do tego jak to zrobić.

Odpowiadając na Twoje pytania:
Adres bramy dla sieci 10.0.1.0 to 10.0.1.4

Czy wskazałem interfejs na którym DHCP ma rozdawać adresy? Są to dwa interfejsy (bridge):
1 10.0.0.4/16 10.0.0.0 bridge-sbp.net
2 10.0.1.4/24 10.0.1.0 bridge-sbp.net.hotspot

Panie, panie - to są podstawy obliczania adresacji. Nie możesz sobie maski ustawiać jak Ci się podoba. Nie działa Ci ponieważ pierwsza podsieć obejmuje zakres adresów od 10.0.0.0 do 10.0.255.255, tak więc 10.0.1.0 jest w tej podsieci. jeśli już dałeś maskę 16-bitową, to drugą podsieć zrób 10.1.0.0.

Przecież na Mikrotiku masz jeden serwer DHCP. Ty go tylko konfigurujesz dla jakiej podsieci jaki ma rozdawać adresy i na jakim interfejsie ma je rozgłaszać.

Na upartego możesz zostawić tylko pierwszą podsieć 10.0.0.0/16, określić pulę dla hostów 10.0.1.0/24, puścić na jednym bridge i separować podsieci na firewallu. Jeśli zostawisz tylko jeden bridge, zostawisz tylko jedną podsieć, to będziesz miał to w jednej konfiguracji DHCP. Pojawia się tylko jeden problem, o ile w rezerwacji MAC określisz, z której puli klient ma brać adresy, o tyle przy dynamicznych już tego nie określisz, więc jeden host może wziąć Ci adres spoza puli 10.0.1.0/24. Dlatego nie radzę iść w tę stronę.

Maskę /24 dla sieci 10.0.1.0 ustawiłem dlatego, aby goście z tej sieci nie widzieli urządzeń z sieci 10.0.0.0

Drążyłem wczoraj to o czym mi napisałeś i doszedłem do docelowego rozwiązania, czyli jeden serwer obsługujący dwie podsieci. Problemem okazało się ustawienie serwera w tryb static only - nie wiem dlaczego, ale to ustawienie powodowało, że serwer nie przydzielał adresów dla gości. Adresy statyczne wpisuję ręcznie, natomiast dla gości utworzyłem pulę (pool) i wreszcie zadziałało.
Dziękuję za wszystkie sugestie.

Teraz do rozwiązania pozostaje mi jeszcze jeden problem: przydzielanie konkretnych adresów na podstawie mac adresów. Chodzi o to, aby tylko komputery z konkretnymi mac adresami otrzymywały dostęp do sieci. Najlepiej jeszcze żeby przypisać mac adres do konkretnego IP i tylko w takim połączeniu komputer może uzyskać dostęp.

Widzę, że nie zrozumiałeś. Masz podsieć w podsieci. Masz złą adresacje. Będzie Ci to generowało problemy.