Minecraft 1.14.4 Mało Klatek + Freeze'y

Witam. Od początku istnienia mojego komputera mam straszne ściny jak chodze w minecrafcie + mam malo klatek. Gdy mam ustawione 2 chunki to mam stałe 60. Gdy mam ustawione 5… To komputer zaczyna się freezować.

Moje specyfikacje:
Ram: 4GB
Karta Graficzna: Intel® HD Graphics Family
Procesor: Niestety nie wiem jak sie sprawdza.

Bardzo prosiłbym o podanie jakiś tweaków, które pozwolą mi grać w minecrafta w 5 chunkach w tych 40 fpsach. Dziękuje i pozdrawiam.

To nie jest karta graficzna… albo jest ? Jeśli prawdopodobnie masz taką kartę to nie dziwne że masz mało fps, ale podaj pełną specyfikację komputera…

Użyj DxDiag jest to program systemowy, powinien wystarczyć, lub użyj Menadżer Urządzeń…
Lub to pobierz :

I jeśli chcesz zwiększyć fps w Minecraft pobierz Optifine…

Tweaki: prawdopodobnie dodaj RAM, wymień procek i wsadź kartę graficzną.

Obecnie wygląda na to, że na jakimś mocno archaicznym komputerze z integrą intela sprzed 10 lat uruchamiasz grę. Kliknij ctr-alt-del + w menadżerze sprawdź obciążenie procka/ram w grze, stawiam koło 100% na “5 chunkach”.

Mam OptiFine już

Procek: Intel® Pentium® CPU B950 @ 2.10ghz

To nie komputer to ziemniak :thinking:

1 polubienie

Jaki ziemniak ja na nim w CS:GO gram

2 chunki: 70% cpu 70% ram
5 chunków: 100% cpu 70% ram

Jakie ustawienia OptiFine powinienem ustawić?

Wszystko ustawić, na FAST jak się da to na OFF np.animacje

Ustaw “wysoka wydajność” w komputerze .itd
I twój komp nie spełnia minimalnych…

Albo nie wiem ?
Przechwytywanie

A poradnik o minecraftcie od panjno też jest dobry? Nie wywoła żadnych szkód na komputerze? Bo tam pokazywał jakieś zmienianie w rejestrze

Jaka rozdzielczość żeby było dużo klatek? (Mam monitor 1366x768)

O tego gościa ci chodzi ?

To nie wiem, nie jestem jakoś doświadczony w tych sprawach…

Ja w Minecraft jak grałem to nigdy w trybie pełno ekranowych zawsze w oknie, mówię tylko na własnych doświadczeniach i powiem że na tym forum są bardziej doświadczeni użytkownicy, ja jestem można powiedzieć początkujący…
Czekaj najwyżej na odpowiedź kogoś bardziej doświadczonego lub po oglądaj filmiki na YT…
Np.

Ale chyba najlepiej dokupić lepsze podzespoły (procesor, kartę graficzną, RAM, dysk SSD .itd, Bo sprzęt już przestarzały, koszt takich lekkich ulepszeń nie będzie przekraczał 1000zł, czyli najlepiej wymienić wszystko) bo karta od Intela nadaję się tylko na śmietnik na pewno nie do gier nawet takich jak Minecraft…

To laptop jak widzę, tu nie ma kombinować: pchnąć za stówkę, dwie na Allegro, kupić 2200u/Athlona200 i problem zniknie. :wink:

1 polubienie

Nie doczytałem czy to laptop czy PC, ale jest to sprzęt o wydajności ziemniaka :potato:i to starego ziemniaka…

Powiedz rodzicom ze chcesz nowy komputer może ci kupią :grin: lub jak sam zaczniesz zarabiać to sobie kupisz…

Nie mam żadnych szans na nowy komputer ani dokupienie ramu itp. Myślałem że da sie wycisnąć te pare fpsów więcej bez jakiegoś upgrade’u.

:wink:
Spróbuj pchnąć laptopa i kup za to stacjonarkę. Za 300 zł coś lepszego masz szanse kupić, bo na obecnym… saper i szachy.