Minecraft i inne platformy z grami

Cześć.

Mam Minecraft Java edition i kilka platform z grami ( sami wiecie ile już tego jest) no i zastanawiam się jak to jest z bezpieczne.
Czy instalacja Minecraft Java edition nie zagraża bezpieczeństwu np kont na Uplay, Rockstar games launcher itd.?

Nie.
Jednak instalacja innego oprogramowania z nieznanego źródła może takim ryzykiem skutkować.

Warto polegać na skanerach antywirusowych typu virustotal jeżeli masz jakieś wątpliwości co do pliku który chcesz uruchomić.

Jeśli chodzi o samą grę Minecraft Java edition to kupiłem za 106zł gift kod, który wykorzystałem :grin: .

Mam chęć pograć i tak zastanawiam się nad bezpieczeństwem platform z grami i dlatego złożyłem temat, który ma mi pomóc w pozbyciu się wątpliwości itd.

Aktywuj weryfikację dwuetapową (większość, albo nawet wszystkie platformy to wspierają) oraz używaj bezpiecznych haseł.

Generalnie jesteś bezpieczny do momentu gdy nie postanowisz zrobić czegoś ekstremalnie głupiego, np wpisać swojego hasła na stronie która rzekomo sprawdza czy hasła nie zostały wcześniej wykradzione :stuck_out_tongue_winking_eye:

Większości mam weryfikacje dwuetapową. Hasła zmieniam średnio co 2 tygodnie, trudno spamiętać nowe hasła (za długie, za dużo znaków, cyfr itd) więc przechowuje je na zewnętrznym dysku.

Według maila od Mojang w którym dostałem 1razowy kod do weryfikacji konta Minecraft i kliknięciu :

To chyba ich strona? Wybacz ale dłuuuugo nie grałem w Minecraft i zapomniało się .

A ja w ogóle.
Strona jest poprawna.

To chyba moje obawy nie są uzasadnione i bez “obaw” mogę pobrać i grać?