Witam po 5 minutach grania w tą grę mam najczęściej lagi, takie że trzeba grę wyłączyć “zabijając” proces javy. Drugie co do częstości jest nie wczytywanie się chunków lub X-Ray w niektórych miejscach. Od kilku dni przestałem grać na renderze normal, chociaż mnie to zdziwiło i grałem na short bo inaczej odrazu były lagi. Optifine od 1.3.1 nic mi nie pomaga, a nawet więcej pobiera ram-u. Przydzieliłem 1450 Mb ale to sprawiło że jeszcze częściej się zaczyna lagować. Zauważyłem też że ścina się przy wychodzeniu ze światów pisze że wyłącza się wbudowany serwer [potem lag] i trzeba zakończyć proces. Zaczyna być to denerwujące a zwłaszcza gdy nie instaluje żadnych modów.Moja maszyna:
Kiedy wgrywasz optifine pamiętaj żeby go ustawić. Nie ważne skąd jest gra, ale ważne czy oryginalna bo pirackie mają najczęściej mody. Najwięcej tematów znalazłem że ludzie mieli pirackiego minecrafta i widzieli herobrine’a a to był mod. Usuń pliki gry oprócz folderu saves i zrób Force Update minecrafta w oryginalnym launcherze. Wymień zasilacz. Zasilacz Mustang jest na czarnej liście http://forum.pclab.pl/topic/843054-Czar … canych-v2/ . Zainstaluj Optifine i go skonfiguruj.
Tak wiem że mój zasilacz należy do tych, mam oryginalnego z minecraft.net oraz optifina zawsze ustawiam na najniższe bo wiem że to coś może dać ale tak jak napisałem bierze jeszcze więcej ramu a reinstalacja nic nie daje