Witam chciałem pograć na serwerze minecraft (mini serwer, na dwa laptopy (win7)). Chce połączyć je za pomocą kabelka sieciowego i ustawiłem już ten port IP na obu komputerach i maskę podsieci, więc ten punkt mam z głowy i właściwie łączność między komputerami jest, ale gdy odpalam serwer na komputerze A, to na komputerze B go nie wykrywa (IP serwera wpisuję poprawne). Czy ktoś orientujący się w minecrafcie móglby mi pomóc?
Czyli wszystko zrobiłeś mniej więcej jak tu: http://www.dobreprogramy.pl/Mala-siec-d … 11259.html ??
Jeżeli komputery się widzą poprawnie i można między nimi np.: udostępniać pliki, to zostaje firewall który blokuje serwer. Wyłącz wszystkie firewalle, sprawdź plik konfiguracji serwera Minecraft(adres). Spróbuj ponownie się połączyć.
Jeśli podłączasz komputer z komputerem, to powinieneś je podłączyć kablem z przeplotem, tzw. kablem krosowanym, a Ty prawdopodobnie podłączasz je kablem prostym. Wyjątkiem są karty sieciowe z funkcją auto mdi-mdix, te można podłączać dowolnym kablem sieciowym.
Pozdrawiam!