Mini PC

Zastanawiam się nad zakupem mini pc. Potrzebuje kompa dla mojej matki, w 99% do przeglądania internetu a najbardziej wymagający program to będzie pasjans. Czy są znacznie droższe w porównaniu do zwykłego PC? jakiś model polecacie? Myślałem nad czymś takim: Zotac Zbox edge CI341 Intel Celeron N4100 4 GB 120 GB SSD - Komputer - Morele.net

pozdrawiam

Ten zotac, to bez systemu, tylko 4GB RAM i 120GB RAM.
Wystarczający byłby wtedy, gdyby dołożyć mu
Snap634
Problem, to taki:
Snap635

Na pasjansa, to używane takie coś: https://allegro.pl/oferta/komputer-itx-adax-8gb-ram-500gb-hdd-windows-11-11315672055
Mama zaoszczędzi na prądzie, chociażby. Sam bym kupił, ale mam już maleństwo Minikomputer Thin-miniITX, 8GB bezwentylatorowy

To raczej na pasjansa, lecz bez internetu. Ten złom ma niestety procek chyba nawet słabszy od core duo… i 4 x słabszy od N4100.

Jeżeli już to N4100 bym wziął, chociaż lepiej samemu cos poskłądąć. :wink:

1 polubienie

Takie cudo
https://allegro.pl/oferta/hp-elite-slice-i5-6500t-8gb-256ssd-win10pro-4k-10751022438

1 polubienie

A co to on serwer do domu potrzebuje?

Ja mam coś takiego:
Mini PC Stick PCG02 GLK 8/128GB RJ45 Windows 10Pro - Sklep Komputerowy - Allegro.pl
z nieco słabszym prockiem oraz z 4GB pamięci RAM. Do internetu oraz starszych gierek, np. burnout paradise, fifa 11, guns gore & canolli sprawdza się wyśmienicie.

Przeglądarka z kilkoma otwartymi kartami, w tym jedną z filmem na YouTube to jest tak jakbyś odpalił tysiące pasjansów :wink: Masz więc na starcie złe założenie, że do przeglądania internetu wystarczy byle co.

Internet jest wymagający. Sugeruję takie coś link do tego SSD, ewentualnie wersja z I5, można też dać ramu więcej. Jest naklejka z 7 i bez problemu aktywuje się 10. Ubuntu też na tym działa sprawnie.

Małe, tanie jak barszcz.

No, taka i3, z 4 gb i ssd 240 jest uczciwą konfiguracją za niecałe 400… :wink:

Do internetu i pasjansa, zwłaszcza dla nieco mniej technicznej osoby najlepiej sprawdzi się… Chromebook. Kupiłem taki matce jak poprzedni laptop szlag trafił i jest zadowolona, do fejsbuków i prostych gierek wystarcza.