Mint 18.1 KDE nie uruchamia mi się program Indicator-messages

Tak jak w temacie. Nie uruchamia mi się program Indicator-messages i nie mam informacji o pobranej nowej wiadomości w Thunderbird.

“indicator-messages” jest częścią środowiska GNOME, więc ma prawo nie działać pod KDE.
Spróbuj zainstalować:
“libnotify” i “nspr”, “dbus-glib”, a wywal "indicator-messages"
Thunderbird powinien wtedy do wysyłania powiadomień używać tej biblioteki właśnie. (o ile paczka thunderbirda jest dobrze zrobiona pod Minetem)

Niestety , coś nie hula. Oczywiście Thunderbird przez chwilę informuje, że przyszła nowa poczta, ale po chwili już nie ma żadnej o niej informacji. Szkoda, w Mincie 17,3 działa to bardzo dobrze.
W tej wersji tj. Mint 18.1 KDE Indicator-messages nie ma w tacce systemowej.
Może ktoś zna sposób, aby go tam dodać.

Thunderbird jest oparty o GTK+, a KDE o biblioteki QT, więc do tacki/notyfikacji systemowych nie dodasz tego. Jedynie możesz liczyć na powiadomienie chwilowe za sprawą “libnotify”.
Oczywiście są wersje patchowane - Manjaro Linux ma taką, OpenSuse … być może Mint 17.3 też miał.

Rozważ zmianę Thunderbirda na coś natywnego dla KDE - KMail.
Niestety KMail miewa “czkawkę” jeżeli chodzi o niektóre serwisy poczty typu WP.pl

Ja sprawdzam pocztę okazjonalnie na desktopie, więc używam Trojita, ultra lekkiego klienta.

Na razie wróciłem do Minta 17.3. W nim wszystko chodzi jak należy.
Z Thunderbirda korzystam od dawna. Jak dotąd nie znalazłem lepszego darmowego zamiennika.
Dzięki za pomoc.