Mint 7 - problem z wyłączaniem przestarzałego kompa


(Tojuzkoniecc) #1

Na starym kompie udało mi się zainstalować Minta Glorię 7.

Jest problem z wyłączaniem kompa - po kliknięciu wyłącz - wyskakuje mi system halted, ale komp dalej pracuje.


(Frankfurterium) #2

A dlaczego akurat niewspieraną już siódemkę? Znacznie lepiej byłoby ci zainstalować najnowszą wersję i zmienić środowisko na mniej wymagające.


(Tojuzkoniecc) #3

Może to dziwne, ale próbowałem tam zainstalować wiele różnych OSów od Ubuntu 12.04 przez PCLinux i inne Debiany, ale zainstalował mi się i udało mi się na tym starym kompie odpalić tylko Mint 7. Mało pamięci RAM niecałe 400MB. Czekam aż przyślą mi więcej SDRAMU ponad 1GB chcę mieć.

Co ciekawe na Mincie 7 działa mi adapter wifi Sagem, a na Mincie 14 nie :). Miałem z adapterem wifi na innym kompie z Mintem 14 duże problemy, ale nawet na forum Minta nie udało się tego rozwiązać. Komp na którym jest Mint 7 ma być kompem raczej awaryjnym - tylko do netu i oglądania filmów, a to na 7 może zadziałać, ale to zamykanie systemu jest wkurzające.


(Qba Lukaszczyk) #4

to_juz_koniec , system niewspierany nie jest bezpieczny. Lepiej zainstaluj stabilnego Debiana (wspierany), jeśli chcesz coś starego.

To znaczy, że inne nie bootowały się?


(Tojuzkoniecc) #5

tak inne bootowały się do GRUBA i potem czarny ekran…


(Qba Lukaszczyk) #6

Spróbuj uruchomić z opcją nomodeset.


(Tojuzkoniecc) #7

Jeżeli to nomodeset tak ma być http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-11-0 … a-systemu/ (pisanie czegoś podczas wyświetlania się menu) to to w moim przypadku chyba nie zadziała.

Przy tych różnych OSach, które się nie bootowałY

to podczas pokazania się wyboru systemu operacyjnego klawiatura i myszka nie działały


(Qba Lukaszczyk) #8

Powinno wystarczyć włączenie obsługi klawiatury USB w BIOS.


(Tojuzkoniecc) #9

znaczy klawiatura działa, ale do momentu bootowania systemów…

system się włącza - klikam F1, aby kontynować i potem wybór systemu jest i nic nie można zrobić…

Dodane 13.04.2013 (So) 13:59

edit : na innym starym dysku 80GB zainstalowałem Ubu 12.04 i myślałem, że go odpalę jak przyjdzie dodatowa pamięć SDram.

Ku mojemu zdziwieniu odpaliłem go na 400MB pamięci SDRAm…na razie w każdym razie wydaje się, że działa :wink: