Mint - instalacja - ekran tworzenia partycji
Jak powinno się tworzyć partycję przy instalatorze Minta podczas wyboru nieautomycznego podziału dysku na partycje?
250 GB, 8 GB RAM
Mint - instalacja - ekran tworzenia partycji
Jak powinno się tworzyć partycję przy instalatorze Minta podczas wyboru nieautomycznego podziału dysku na partycje?
250 GB, 8 GB RAM
Tak jak masz potrzebę. Poradników na ten temat jest na pęczki.
Dokładnie tak samo, jak przy instalacji innych systemów. Najpierw musisz wiedzieć co chcesz zrobić. Później dopiero zastanawiać się jak to zrobić. Partycje można tworzyć podczas instalowania systemu, można wcześniej i instalować system na istniejących już partycjach. Co do Linuksa - musisz zdecydować czy tworzysz partycję swap, czy nie. Chcesz aby katalog /home znajdował się na odrębnej partycji, czy nie chcesz.
A czy z własnego doświadczenia możecie coś polecić lub coś dodać od siebie?
Czy jeśli zrezygnuję ze swapa i nigdy nie przekroczę pojemności ram to czy Linuks i jego aplikacje mogą gorzej działać jak to ma podobno miejsce w Windowsach, gdzie się nie zaleca wyłączania swapa mimo ogromnych ilości ram
W razie potrzeby robisz SWAP w pliku.
Podziel tak:
1-sza parrtycja - 50 GB na system /
2-ga partycja reszta na /home i dane
Nie zakładaj partycji swap, system sam zrobi plik wymiany swapfile na partycji systemowej
A czy mogę zlecić aby nie robił swapa i czy to mądre posunięcie jeśli wiem że ramu mi starczy?
Tak, po prostu nie wydzielisz i nie zamontujesz partycji SWAP
Czy wszystkie partycje oprócz SWAP to system plików EXT4 a jedyna flaga to do partycji / i flaguje, czyli oznaczam ją jako boot?
daj swap z 6 gb i reszte na / ,jak jesteś poczatkujący tak bedzie najprościej ,program ładujący tzw grub daj na /dev/sda ./ to partycja odpowiednik partycji C: w Windows a /dev./sda to identyfikator dysku tak jak masz w windows odpowiednik cały dysk.
Czy swap jest konieczny? Czy jeśli nie będę współdzielił z linuksem Windowsa to coś powinienem zmienić?
Po co tyle pytań?
Wkładaj pendriva i instaluj. Instalator wszystko zrobi.
Sprawdzisz system, popróbujesz i sam wyciągniesz wnioski.
przy 8GB ram swap nie jest konieczny
Ano po to bo już mam dosyć instalatora i chcę zrobić sobie stały /home czy jak to się tam zwie
nie hibernuje
Ponawiam pytanie
Czy wszystkie partycje oprócz SWAP to system plików zastosiwać EXT4 a jedyna flaga to do partycji / i flaguje, czyli oznaczam ją jako boot?
Wszystkie partycje ext4, na partycji systemowej flaga boot
Flaga boot nie jest wymagana.