Dzisiaj grzebąc w ROMie MIUI.eu/Polska 8.5 natknąłem się na katalog “app_screenshot” (w /data/system), była w nim masa plików ponieważ nie mam zrootowanego ROMu to postanowiłem, że przez TWRP sobie skopiuję na pendrive via USB-OTG i zobaczę, co to jest.
Mniej więcej tak to wyglądało:
Jednym słowem system tworzy screenshoty każdej aktywności, nawet aplikacji bankowych, nawigacji nawet kamery itp.
ROM jest czysty, bo instalowany kilka dni temu, a już zdążyło się “nacykać” 350 plików jpg.
Zmieniłem prawa dostępu na “0000” do tego katalogu i okazało się, że to nic innego, ale tworzenie miniaturek aplikacji odpowiedzialne jest za te pliki i to nie tylko podczas przechodzenia do podglądu otwartych aplikacji, ale w momencie jak obojętnie jaka aktywność “activity” (Ci co programują dla Androida wiedzą o co chodzi) traci swój focus. (np. podczas wysuwania menu, przełączania między aplikacjami, pojawienia się powiadomienia itd.)
Po zmianie praw dostępu do katalogu podgląd miniatur wyglądał tak:
Takim oto sposobem w parę dni znalazły się tam screeny z moimi notatkami, numerami telefonów, screeny ze stron internetowych i wiele innych rzeczy.
Najgorsze jest to, że katalog ma domyślnie prawa 0775, a więc poza systemowym użytkownikiem do katalogu mają dostęp inne konta. Przed dostępem do niego na nie zrootowanym systemie chroni tylko SELinux.
System nie usuwa absolutnie, żadnych miniatur, gromadzi je jak “chomik”.
Przykładowe miniatury pozostawione w katalogu systemowym app_screenshot:
Myślę, że Xiaomi powinno zmienić mechanizm tworzenia podglądu aplikacji, a przynajmniej katalog powinien być okresowo czyszczony z zachowanych miniatur.
Kij wie, czy coś nie ma dostępu do tych plików i nie są “przemycane” poza smartfona.
Puki co prawa ustawiłem na 0750, aby tylko użytkownik systemowy i grupa system miała do tego katalogu dostęp.