Mniejsza praktyczna szybkość internetu niż pokazywana w speed testach

Od kiedy pamiętam gdy ściągałem pliki, gry itp. miałem szybkość 700-800 kb/s ale na speed testach pokazuje mi 6 mb/s pobierania i 1mb/s wysyłania. Nie mam zielonego pojęcia cz wszystkie speed testy źle pokazują cz wszystkie programy zbyd wolno pobierają. Możliwe że ja to po prostu źle czytam. Mam nadzieje na pomoc.

“Sprawdzone porady” to zły dział do takich pytań (czytać opisy!). Przeniosłem do właściwego.

Po drugie nie podajesz właściwych prędkości, bo podajesz błędnie jednostki. Podpowiem: b - bit, B - bajt, m - mili, M - mega.

Przepraszam mój błąd myślałem że dodaje do innej kategori i dziękuje za poprawe. Da się przenieść post, bo w ustawieniach nie zauważyłem takiej obcji?

Podziel sobie 6000 i 1000 przez 8… i masz wynik.

Problem najprawdopodobniej polega na nierozróżnianiu podstawowych jednostek - poczytaj najpierw o tym.

Drugą sprawą jest to, że maksymalna przepustowość łącza nie musi się pokrywać z maksymalną prędkością z jaką serwer może udostępnić Ci plik. Sprawdź prędkość pobierając z sieci torrent plik, który wysiewa dużo ludzi, np jakiś duży obraz popularnej dystrybucji Linuksa.

Przeczytaj ze zrozumieniem co napisał witek.

Dzięki za pomoc

Innymi słowy - z prędkościami wszystko jest w porządku.

Chodzi tylko o poprawne zrozumienie (i zapisanie) czym jest bit, bajt i ile to jest kilo, a ile mega.

Nie, dlatego ja to zrobiłem. :slight_smile: