Poszukuję mobilnej stacji roboczej do obsługi takich programów jak SOLID EDGE, AUTOCAD, PRO100, KD MAX. Interesują mnie komputery marki DELL lub HP. Dotychczas pracowałem na stacjonarnym komputerze, ale z uwagi na nieoczekiwane zmiany zmuszony będę przez jakiś czas popracować zdalnie. Nie pytam konkretnie o komputery spełniające wymagania, bo tutaj nie trzeba być geniuszem, aby poznać wymagania softu. Szukam raczej dobrych opinii o solidnych sprzętach, które możecie polecić. Czekam na opinie i pozdrawiam.
Mobilna stacja robocza, to przecież nie żadne odkrycie. Komputery typu DELL Precision czy HP ZBOOK, to norma w profesjonalnym zastosowaniu. Pytanie brzmi, co warto kupić? Nie rozbija się o budżet, bo liczę się z kosztami w okolicach 10-12k. Chciałbym jednak te pieniądze zainwestować dobrze.
Nie wiem jakie złącza potrzebujesz w tym laptopie, ale wcale tak dużo kosztował nie będzie:
Wersja z mniej i więcej RAM oraz mniej i więcej pojemność SSD m.2, choć więcej niż 16GB to nie wiem, czy potrzebujesz.
Potrzebuje więcej niż 16 GB RAM. I nie potrzebuje GTX - tylko coś z Quadro na pokładzie. Tak więc wybór zasadniczo jest pomiędzy Dell Precision, HP ZBook oraz ThinkPad P. W mojej skromnej opinii - choć nie cierpię HP, to jednak muszę przyznać że to dość solidny sprzęt i taki ZBook 17 G5 posiada chyba najlepszy stosunek jakość/cena. Na drugim miejscu umieściłbym Precisiona, a na końcu Lenovo.
Pracowałem na “mobilnej stacji roboczej” Dell Precision M6800 17" i moim zdaniem to typowa “świnka morska”. Jej mobilność to pomyłka, a i osiągi nie powalają. Fakt duża metalowa obudowa, do której bez problemu włożysz 2 dyski twarde jeszcze starczy miejca na napęd DVD. Moim zdaniem lepszym rozwiazaniem jest 15" wypasiony lapek + stacja dokująca + duży monitor.
To masz dość ograniczoną wyobraźnię Przecież stacja robocza to typowe rozwiązanie gdzie potrzeba dużej mocy obliczeniowej w urządzeniu dającym się przenieść jak walizkę.
No, ale pod względem komfortu jakiegokolwiek to lepiej mieć jednak laptopa i święty spokój. A tak to w zasadzie można sobie złożyć mini PC i też będzie.
MiniPC odpada, bo musisz targać mysz, klawiaturę, ekran i UPS.
To nie ma być komfortowe. To ma robić robotę Mocny procesor i dużo RAMu, szybki SSD i Nvidia Quadro, wszystko w wytrzymałej obudowie i z kompletem złącz. Z naciskiem na - wytrzymałej. Inspiron to wciąż seria domowa, skoro jest budżet na model biznesowy, to czemu z tego nie skorzystać i w rezultacie otrzymać komputer z lepszych materiałów?
Oczywiście, tak jak napisał @hindus , komputery z układem QUADRO mają przewagę nad cywilnymi jednostkami. Zarówno sprzęt, jak i oprogramowanie do sprzętu (tj. sterownik) zostały zbudowane i zoptymalizowane pod kątem pracy z programami CAD. To samo tyczy się programów - lepiej dogadują się z układami QUADRO lub podobnymi układami graficznymi od AMD. Dlatego też nie interesuje mnie komputer do domowej rozrywki. Dodatkowym atutem komputerów z serii biznesowej jest serwis, który zawsze może się przydać.
@micko Wydaje mi się, że na obecne czasy konfiguracja M6800 jest już przestarzała. Jutro jadę do Katowic testować Zbooka i Lenovo. W okolicach Tarnowskich Gór nie udało mi się umówić na test żadnego mobilnego Precisiona.