Ostatnio myślałem nad zmianą mojego mobilnego routerka do internetu 4G LTE na taki pracujący z 5G.
Nie rozumiem sytuacji, wprawdzie jest to najnowsza technika, ale nigdy nie było związanej z przejściem na nowy standard tak drastycznej różnicy w cenie.
Jak widzę w sieci - routery mobilne, ale oczywiście również stacjonarne, najtańsze obsługujące 5G są dziesięciokrotnie droższe od tych 4G.
To jest jakaś kosmiczna technika, że elektronika musi być aż dziesięć razy droższa od tej jaka jest stosowana na przykład w tanich za około 150 zł mobilnych routerkach 4G LTE?
Czy po prostu z uwagi na mały dostęp jeszcze w ogóle tych urządzeń.
Producenci śpią?
Już się mówi o 6G a tutaj są takie kłody pod nogi i najtańszy router ma cenę jak z kosmosu.
Spotkaliście jakieś modele o „normalnej” cenie?
Po pierwsze, 4G i 5G to zupełnie inne technologie, to jak różnica między WIFI a LTE. Po drugie, to efekt blokady technologicznej dla niektórych firm azjatyckich. Po trzecie, rozwój tej technologii trafił na kiepski monet na rynku, grypoidy, wojny i takie tam. Po czwarte słaba dostępność nadajników i wysokie koszty wdrożenia (sieci muszą być gęściej rozsiane, trzeba dzierżawić miejsce, trzeba walczyć z foliarzami ). I po piąte, tak naprawdę mała potrzeba tej technologii, 4G już do większości zastosowań ujdzie, a tam gdzie jest problem, brakuje zasięgu 4G, o 5G nawet nie myśląc. Ludzie nie są skłoni dopłacać, zaciskają pasa i oszczędzają na serek topiony.
Zanim cokolwiek kupisz postaraj się sprawdzić jak realnie działa łączność 5G w miejscu zamieszkania, najbliższej okolicy, oczywiście u kogoś w tej samej sieci.
Nie przekonała mnie twoja argumentacja @wasabi 1084.
Co do samego skomplikowania podzespołów, nie wierzę że jest tak diametralna różnica w samej produkcji, że wymaga „złotych” elementów, które usprawiedliwiałyby taki skok rzędu wielkości w cenie.
Słaba dostępność nadajników w Polsce nie ma znaczenia w ogólnym rozrachunku firm, które produkują sprzęt przecież na cały świat.
Właśnie odwrotnie, cena powinna być jak najbardziej dobrze skalkulowana, aby upowszechniać tę technikę a nie ją ograniczać, przez stawianie cen zaporowych.
Przejście z 3G na 4G też wymagało wdrażania nowych rozwiązań elektronicznych, jednak aż takiego skoku cen nie było.
Plus przecież tak się chwali, że włączyli wszystkim swoim abonentom 5G nawet na kartę.
Więc chyba jest wspaniale z ich zasięgiem i prędkościami…tak jak wspaniała Polska jest w TVP
Niewielkich. 5G to zupełnie co innego. Liderem 5G był Huawei. A teraz jest… Nokia. To oni mają najwięcej patentów.
Skoro obecnie najtańsze telefony z 5G kosztują już dużo poniżej 1000 zł…to nie widzę powodów, aby proste mobilne routery nie mogłyby kosztować w okolicach 300 zł.
A nie ponad 1000 zł.
Masz rację. Taniej wyjdzie kupić taką motkę najtańszą z 5g (np g50) czy inne oppo, nawet używkę niż nowy routerek.
Ciekawe swoją drogą czy te ruterki z 5G potrafią rozsyłać wifi jednocześnie w 2,4 i 5? Ktoś miał styczność? Może tutaj tkwi problem z ceną?
Te drogie rozsyłają po 2.4 i 5 Ghz jednocześnie.
Ale to nie powód, żeby kosztowały ponad 1000 zł.
Coś lipa w ogóle z routerami 5G.
Producenci napalili się chyba na smartfony a rynek routerów zostawili w tyle.
W końcu 5G to domena mobilności, gdzie routery „mobilne” to raczej są traktowane jako wąski odcinek produkcji.
Tak by wynikało, skoro robią na razie potwory po 1000 zł.
Mogą kosztować i czysto sprzętowo pewnie kosztują w tych okolicach, ale wg mnie (i jak wspomniał przedmówca) samo wdrażanie 5G jest tak trudne, że koszta są ogromne i gdzieś trzeba na te koszta zarobić. Np na akcesoriach
I tak warto sprawdzić czy 4G z agregacją u Ciebie daje podobny wynik do 5G i jak stabilnie przez dzień działa 4G.
Jak nie będzie skoku z np. 180 Mbps na 250 Mbps to bym został na agregacji pasm 4G.
Po pierwsze ceny ustala producent + sprzedawca w oparciu o zainteresowanie klientów i ilośc wyprodukowanego towaru
Czyli?
Im mniej towaru a wiecej chętnych do kupna, tym cena większa.
Nikt nie zmusza do jego kupna.
Chcesz to zapłac.
Uwazasz ze 1000 zł to drogo?
Minimalna pensja na "rękę"w tym roku to ponad 2700 zł miesięcznie.
Godzinowa minimalna stawka na „ręke” to 16,5 zł.
W 2014 za stacjonarny router LTE ( Huawei E5186) zapłaciłem 950 zł
Minimalna płaca na „ręke” wynosiła 1237 zł.
Wtedy trzeba było przechodzić z 3G na 4G to dzisiaj bys tak nie płakał przy 5G
No chyba ze nie pracujesz a kieszonkowe małe.
W moich czasach młodości nikt nawet nie słyszał o kieszonkowym…
Nie płaczę, tylko nie rozumiem skoro nasrali już tyle telefonów z 5G - to jaki w tym cel, żeby nie produkować w normalnych cenach routerów.
I tak, uważam, że cena 1000 zł za router - to jest bardzo drogo a skoro dla ciebie nie, to przecież każdy może mieć swój pogląd w tej sprawie.
Skoro za 200 zł mam to czego oczekuję, to również za 300 zł powinny być dostępne routery 5G bez zbędnych dla mnie dupereli.
Jeśli ktoś chce mieć samochód zamiast hulajnogi to proszę bardzo.
Ale to nie znaczy, że nie mają być dostępne hulajnogi.
I oczywiście, że nikt mnie nie zmusza, kupić tak drogiego routera - ja nie widzę w ogóle sensu wydawać tyle kasy na tak drogi router.
Poczekam, kiedy się opanują i zaczną produkować normalne routerki mobilne 5G w okolicach 300 zł…
Tyle, że trochę mnie zaskoczyło, że jeszcze żaden Chinol nie trzepie kasy za zrobienie takiego w okolicach 300 zł.
Nie mam jakiegoś parcia na ten sprzęt, ale nie spodziewałem się, że nie ma niczego jeszcze dostępnego w normalnej cenie, gdzie o wiele bardziej skomplikowane urządzenia jak smartfony z 5G są już w okolicach 700 zł i mniej.
Możesz sobie kupić za te 500-600 zł. Jak ci dokleją cło i podatek do wyjdą okolice 1000zl Weź pod uwagę, że mamy inflację która spowodowała spadek wartości złotówki w stosunku do zeszłego roku ok. 1/4.
Nie ma cła na elektronikę także do zapłaty jest tylko VAT
Widze ze ty kompletnie nie zrozumiałes o czym napisałem.Więc powtórzę.
W latach 2012-15 czymś ogólnie dostępnym było już 3G. Lte to była nowość a za nowośc sie płaciło bo producenci musieli posprzedawać wszystko to co było na 3G.
No chyba nie powiesz ze mieli to na smietnik wywalić?
To co wtedy mnie kosztowało 950 zł teraz jest, jak patrzyłem po dwieście parędziesiat.
Poczekasz 7 lat to sobie za te cenę kupisz te 5G bo na rynek zacznie wchodzić 6G.
A jesli jestes niecierpliwy to zapłać 1000 zł.
Tak to działa.
P.S. Po prostu producentom musi się zwrócic włozenie kasy w nowa technologię i ryzyko z tym zwiazane oraz jeszcze na tym zarobić.
P.S.2
Kieszonkowe było, to stara nazwa z czasów mojej młodości.
Nie wszyscy je dostawali od rodziców a na pewno nie wiejskie dzieci, bo te były do zapierniczania w polu.
Na część jest. Np. na akumulatory 2.7% 8507600000 , na komputery, laptopy do 10 kg też nie. Na routery faktycznie nie ma 8517620000 0%.
Natomiast muszą spełnić CE, RoHS, EMC i RED. aby można było wpuścić na rynek oficjalnymi kanałami.
Stąd ceny końcowe idą w górę.
To dlaczego ta zasada dotyczy tylko routerów (nowość w kosmicznej cenie)…a nie dotyczy smartfonów z zainstalowaną również przecież tą nowością.
Rozumując twoim tokiem myślenia to smartfony 5G powinny być również kosmicznie drogie (bo trzeba wyczyścić magazyny z 4G/LTE).
Nie przekonuje mnie to.
Połowa ceny takiego smartfona za mobilny router, czyli około 350 zł - powinny być już dostępne na rynku takie maleństwa jak nic.
To nie jakieś routery z górnej półki ( te małe mobilne pudełka), więc raczej cudów oprócz 5G by nie miał.
Skoro obecnie idzie dostać te podstawowe LTE mobilne w cenie 180 zł - to te z 5G jak nic mogłyby być w cenie około dwa razy droższej.
No nic poczekam, parcia nie mam.
Są, najtańsze ok 1500zł a już masz w tym procesor, modem, BT itd. to jak karta zintegrowana w Ryzenie. Jak chcesz kupić osobną o podobnej wydajności to wiele taniej nie będzie, a jeszcze trzeba do niej procka kupić, a do routera tak samo, trzeba procka który obsługuje 5G, WIFI itd.
Nie przesadzaj, ja mówię o sprzęcie najtańszym i o takim routerze też myślę.
Tutaj masz nowy smartfon z 5G już za 754 zł.
Więc jaki problem zrobić pudełko za połowę ceny smartfona…
https://allegro.pl/oferta/smartfon-xiaomi-redmi-note-10-4gb-64gb-13492169341?ceneo_cid=6e4f27e6-a866-7df1-fb5a-2db6f6732769
https://allegro.pl/oferta/smartfon-oppo-a54-5g-cph2195-4-64gb-fluid-black-13351570361
Więc są jakieś modele już w takiej cenie.
Najtańsze routerki mobilne przecież nie były nigdy w cenie smartfonów, tylko co najwyżej połowa ceny tych najtańszych.
Po prostu zaspali i jeszcze nie produkują takich z 5G, co mnie dziwi.
Masz rację, to pewnie spisek jakiś i firmy które produkują wszystko co się da, łącznie z aparatami do trenowania ust, luksusowymi lalkami itp. nie produkują tanich routerów 5G bo śpią i nie chcą zarabiać.