Mam następujący problem. Muszę zaprojektować konfigurację dla fotografa do pracy w terenie do tethered shootingu.
Aparat cyfrowy podpięty do sieci przez WiFi
Laptop podpięty do sieci przez LAN (przez LAN żeby nie zabierać pasma do Wifi)
Router podpięty i udostępniający internet laptopowi przez modem 3G/4G (wbudowany lub na USB)
Wykorzystanie:
Router włączony, laptop podpięty do sieci
Fotograf robi zdjęcie, które jest przesyłane automatycznie na laptopa
Grafik dostaje zdjęcia na bieżąco i obrabia je na miejscu, udane ujęcia wysyła na drukarkę albo uploaduje do chmury
Patrzyłem na TL-WR902AC ale z tego co widzę w instrukcji obsługi taka konfiguracja nie jest możliwa (a może źle patrzę?).
Tzn. gniazdo LAN/WAN może służyć za LAN ale wtedy WiFi służy w trybie Client mode.
Teoretycznie to powinno pociągnać na Router Mode ale czy wtedy port ethernetowy będzie pracować jako LAN?
Alternatywą jest wykorzystanie zwykłego routera LTE, tylko wtedy rozwiązanie przestaje być mobilne… Bo tak całość pociągnie na zasilaniu przez laptopa, ewentualnie przez powerbank.
Czy ktoś mi potwierdzi, że to zadziała tak jak mi się wydaje? Ewentualnie jakieś propozycje alternatywnych urządzeń?
To co proponujesz? Powoli godzę się z tym, że powinienem szukać wśród stacjonarnych urządzeń, zasilanych z sieci. Aparat działa w 802.11n więc ac nie jest wymagane.
Nie bardzo mam co doradzić z braku wiedzy. Po prostu chciałem uprzedzić przed TP-Link i modemem na usb. Niestety strasznie trzymają się standardu usb i modemy LTE które przy słabym zasięgu mają zapotrzebowanie na ponad 1A a według standardu jest 0.5A. Mimo wielu próśb mają to gdzieś.
Ja skończyłem na choćby lutowaniu ładowarki od telefonu jako dodatkowe zasilanie do modemu podłączonego pod router więc chciałem oszczędzić kolejnej osobie problemów.
Dlaczego do tego zadania musi być używany laptop? Nie można użyć smartfona? Jeśli już musi być laptop - to przecież można użyć takiego, który ma wbudowany modem LTE. Router to dodatkowy klocek do noszenia i zasilania.
Canon EOS Utility (do zgrywania danych) i Adobe Photoshop (do korekty i obróbki na gorąco) działają tylko pod Mac i Windows. Ad-hoc z laptopa pod W10 jest problematyczne do postawienia i prędkości ma mizerne. Router to po prostu dużo stabilniejsze rozwiązanie.
Dlatego zaproponowałem ci routery wyżej do 400 zł. Jak byś chciał porządny niezależny pod względem firmware od operatora poleciłbym Asus 4G-AC53U, ale to dwa razy tyle ile chcesz wydać, ale pod względem stabilności i jakości niszczy całą resztę
Ja używam Asus 4G-AC68U, ale to conajmiej 400 zł razy 3