[MOBO] MSI 970 Gaming: ustawienia zgodności BIOS/UEFI

Mam pytanie do posiadaczy płyty MSI 970 Gaming lub użytkowników, którzy mieli z tą płytą coś wspólnego.

Czy BIOS tej płyty posiada coś takiego jak ‘Legacy Mode’, ‘BIOS Mode’, ‘Compatibility Mode’ lub coś w tym stylu?

Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to ta płyta posiada UEFI BIOS co z kolei wymaga przesiadkę z MBR na GPT, a to wiąże się z utratą danych…

Wszystkie moje dyski aktualnie posiadają MBR, a nie mam gdzie i jak zrobić backupu dużej ilości danych.

Kto Cię zmusza do GPT ? Chcesz to masz MBR.

Ściągnij sobie manual od płyty i poczytaj masz tam w rozdziałe trzecim wszystkie odpowiedzi.

Ściągnąłem sobie manual do płyty.

Mało tego - przepatrzyłem FAQ, przepatrzyłem również ichnie forum, spróbowałem poszukać nawet bezpośrednio na Guglu i nie znalazłem jasnej odpowiedzi na to pytanie. Dlatego też postanowiłem napisać tu…

Wiem, że na niektórych płytach jest wybór między samym UEFI (UEFI Only), samym BIOS (Legacy Mode) a także tryb mieszany UEFI/BIOS.

Ale nadal nie wiem jak to jest rozwiązane tutaj.

Więc zanim wydam 400 na tą płytę to chcę mieć 100% pewności, że po zmianie płyty nie będę miał przykrych niespodzianek. 99% nie jest dla mnie satysfakcjonujące.

Jeśli karta graficzna niema zgodności z UEFI lub nie wiesz czy ma (można sprawdzić w ostatnich wersjach programu GPU-Z, za opisem wersji biosu jest znacznik zgodności) należy wyłączyć UEFI też dla PCI bo inaczej będą restarty i zwisy tuż po uruchomieniu komputera. Nie można konkretnie określić producenta karty czy modelu, zależy od tego czy producent dał już najnowszy bios w karcie graficznej.

Chyba się nie zrozumieliśmy…

Ja pytałem o współpracę płyty głównej z dyskiem twardym i jego partycjami.

O grafikę się nie martwię…

A poza tym - skąd masz dokładne informacje z manuala do tej płyty? W podręczniku dostępnym na stronie nie znalazłem takich informacji…

…::: Edytka :::…

Dobra, już nieważne. Znalazłem czego szukałem.

O tu KLIK, a dokładniej TU

Dzięki za pomoc :slight_smile:

W pierwszym cytacie dostałeś dokładną odpowiedz na temat który pytasz.

Cytat pochodzi dokładnie z manuala dostepnego na stronie MSI.

Na temat karty graficznej to jest dodatkowe info aby Ci ułatwić rozwiązanie ewentualnego problemu który może się pojawić.

Dzięki jeszcze raz za pomoc.