mObywatel i problem z logowaniem się do portali za jego pomocą

Wydawałoby się - prosta sprawa. Chcę się zalogować, a choćby na pacjent.gov.pl i mam do wyboru kilka opcji uwierzytelniania. Zawsze korzystam z profilu zaufanego, ale tym razem chciałem z potwierdzeniem aplikacją mObywatel.
No i u mnie to nie działa. Skanuję kod, potwierdzam przesłanie danych i… na tym się kończy. W przeglądarce żadnej reakcji na to, co robię w aplikacji.
Sprawdziłem dziś na 3 różnych komputerach, podłączonych do 3 zupełnie różnych sieci (jeden bezpośrednio do Internetu), na 3 różnych przeglądarkach, w tym na Edge.
No i dupa. Czas upływa i tyle. Ma ktoś podobne doświadczania, albo wie dlaczego to nie działa?

Mogę tylko potwierdzić, że działa. Przed chwilą sprawdziłem.

Dzięki, ale to… niedobrze. :wink:
Bo to oznacza, że generalnie działa, tylko co, u mnie nie działa? Hm.

Pobierz sobie MojeIKP

Ale to nie jest rozwiązanie problemu.

Mam, ale to w ogóle nie ma związku.
Potrzebowałem zalogować się na komputerze na pacjent․gov․pl.

To się loguj za pomocą profilu zaufanego.

Darujcie sobie takie „rady”.

Problemem (tylko i wyłącznie) jest brak możliwości zalogowania się za pomocą m-Obywatela.

Może trzeba wywalić telefon z zaufanych i zalogować się na nim od zera.

mObywalel 1.0 pozwalał na działanie na wielu telefonach (coś jak MS Office z wieloma instalacjami i jedną otwartą), co teoretycznie pomogłoby wykluczyć smartfon - niestety tak stary *.apk ani *.ipa nie połączy się z serwerem.

Jeszcze wykluczyłbym czy w tle działa np. AdGuard jako aplikacja dla Windows lub macOS (może mieszać w obsłudze https jak public suffix/domena gov.pl zniknął(eła) z listy chronionych przed filtrowaniem). Może to też być konkurencyjny Unicorn 유니콘 : 대한민국 1등 광고 차단 앱 (podobno nawet pokusili się o inżynierię odwrotną aplikacji AdGuard, gdy nie wystarczyły im zasoby open source np. skryptlety).

Z mObywatelem nie ma problemów, zresztą jest aktualny oczywiście. W tle też nie działa AdGuard ani nic podobnego.
Dziś przed chwilą znów spróbowałem na Edge (bez dodatków) i też nic.
Logowanie poprzez PZ bez problemu. I chyba na razie tak musi zostać. :wink: