Mocny komputer do obliczeń (procesor)

Wiesz może czy to jest dobrej jakości płyta?

Foxconn to nie jest firma z wysokiej półki, ale raczej o jakichś spektakularnych wpadkach z MOBO nie słyszałem, wracam jeszcze specyfikację dokładnie poczytać bo mi synek przerwał :grin:

Trochę się obawiam Foxconn, ale ASRock chyba nie ma się co obawiać :+1:
http://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=EP2C602-4L/D16#Specifications

To mi przypomina czasy młodości, kiedy pracowałem jeszcze w małym sklepiku komputerowym. Przyszedł klient, który się uparł, że musi kupić płytę pod dwa procesory Pentium 3, żeby mu lepiej … gry chodziły.
Kiedy tłumaczenia nie pomogły - a ilość kasy do wydania nie była przeszkodą - okazało się gostek stał się posiadaczem super-duper-maszyny , więc PRZEKONYWAŁ wszystkich na około jaki to on ma super sprzęt, przynajmniej do momentu kiedy jakiś jego kolega nie zgasił go swoim pojedynczym podkręconym Celeronem …
Wtedy gostek wrócił do sklepu, z pretensjami że mu sprzedaliśmy szajs, i że naraziliśmy go na … ośmieszenie.
Nasz szef zapytał go wtedy grzecznie: pod jakim systemem operacyjnym działa cała ta góra półprzewodników? Jak się domyślacie - odpowiedź padła że pod Windows 98…

@panicagaming - Foxconn to jest firma z “wysokiej” półki - to jeden z głównych producentów podzespołów OEM dla dużych producentów sprzętu komputerowego.

370 USD - nie mieści się w budżecie … :wink:

Dlatego znajomy nie idzie do sklepu i nie mówi, że chce mocny komputer dla górnika, tylko prosił mnie żebym zapytał gdzieś jeśli mogę.

330 zielonych nowy asrock, 150 zielonych refurb Foxconn. Nie jestem ekspertem od MOBO serwerowych, więc nie pomogę dużo w wyborze. Umiem tylko gadać z wujkiem Google😁

Dlatego znajomy powinien powiedzieć co komputer (program) ma robić. Na jakiej platformie.
Inne parametry są ważne dla randeringu, inne dla obliczeń CAD/CAM itd. Jeśli program ma obliczać jakieś skomplikowane równania, i ma to robić w trybie 24/7 - to ważna jest także stabilność. Co z tego że policzysz “szybko” coś przez 23 godziny, jak w 24 godzinie wszystko się zawiesi ?

Chcesz iść w płyty serwerowe ? Zapomnij o podkręcaniu. Zapomnij że zwykły zasilacz będzie pasował.

To chyba tyle. Szkoda czasu na dalsze rozważania “o wszystkim i o niczym”. Rozumiem twoją chęć pomocy znajomemu, ale najpierw on musi pomóc tobie.

Właśnie z tego powodu w biznesie nie robi się samodzielnych składaków. Gotowy zestaw od Della czy HP jest katowany przez setki jeśli nie tysiące godzin testów żeby zapewnić choćby zgodność z wymogami kompatybilności elektromagnetycznej zestawu, nabić CE i móc spokojnie to sprzedawać osobom którym na tej zgodności zależy. Dlatego też więcej kosztują - ale nie ma mowy o tym, że coś tam nie zagra z powodu fochów sprzętu.

Dzięki za odpowiedzi. Znajomy jeszcze poszuka jakiegoś sprzętu w necie i jak wybierze to dam znać.