Mocny komputer do obliczeń (procesor)

Czy taka baza byłaby dobra do złożenia zestawu? Komputer ma być do codziennego użytku (ale nie do grania) + trochę specjalistycznego oprogramowania, gdzie im szybszy procesor tym lepiej. Czasami będzie zostawiany na noc z obciążeniem 100%.

Płyta główna HUANAN X79 dual CPU LGA2011 - ok. 800 zł.
2 procesory Xeon E5-2690 v2 (20 rdzeni, 3.0 GHz, 50MB cache) - ok. 2000 zł.

Co sądzicie o tej płycie? Da się podkręcać? Słyszałem, że radiator na tej płycie nagrzewa się do około 120 stopni. Czy płyta jest wytrzymała? Czy to prawda, że trzeba włożyć 4 kości RAM, żeby komputer się włączył?

Ewentualnie jaka płyta lepsza? Tylko nie jakaś wielka, żeby zmieściła się do normalnej obudowy. Znajdzie się coś z DDR4?

Najciekawszy test x79 (nie tego) od hunana, zobacz sam.

Tylko szkoda, że test trwa tak krótko. Interesuje mnie wytrzymałość.

Pierwszy raz słyszę, żeby płyty na chipsecie X79 miały możliwość obsłużenia 2 procesorów … ale Chińczycy już nie takie rzeczy udowadniali, że skoro da się o czymś pomyśleć - to pewnie da się to zrobić :sunglasses:
Druga sprawa - to podkręcanie CPU w sprzęcie który ma chodzić samopas, przez noc ze 100 % obciążeniem. Jest to po prostu proszenie się o kłopoty.
Trzecia sprawa - to oczywiście sprawdziłeś, że twoje oprogramowanie, będzie w stanie prawidłowo pracować na dwuprocesorowym komputerze ?
Wracając zaś do tej konkretnej płyty o której piszesz:

1. Xeon E5-2690 v2 ma prawo nie ruszyć na tej płycie (ale producent pisze że testował 2660 - więc kto wie …)
  2. Sądząc po zdjęciach - sekcja zasilania… jest - i tyle o niej można powiedzieć :slight_smile:
  3. Żeby płyta się włączyła - wystarczy jeden procesor i jedna pamięć
  4. Akurat ta płyta nie wejdzie do “każdej obudowy” - ponieważ ma format EATX (a i inne płyty dla 2x CPU będą miały podobny problem)
  5. … co więcej - dodatkowe problemy z obudową mogą się pojawić przy montażu chłodzenia CPU
  6. Coś pod DDR4 - znajdzie się zapewne - o ile zmienisz procesory - bo to które podałeś - współpracują jedynie z DDR3.
    Na temat “co sądzę o tej płycie” powiem tylko jedno: jeśli płyta kosztuje 200 USD , a BIOS jest w najlepszym układzie dostępny poprzez jakieś tajemnicze rosyjskie strony (o dokumentacji nie wspomnę) - to w zasadzie nie ma o czy mówić.

Chodzi o podkręcanie bez zmiany napięć. Starsze Xeony dało się podkręcić z 3 do ok 3,5 GHz.

Tak, oprogramowanie ma architekturę NUMA. Nie jest to moje oprogramowanie, ani komputer dla mnie. Ja tylko pomagam komuś w podjęciu decyzji.

No właśnie. 2660 ma 95W a 2690 130W. Jaki jest najmocniejszy procesor do 95W?

Podobno się zmieści.

Też tak myślę, ale kto wie jak to jest w rzeczywistości.

Co ty byś polecił? Jeśli inna płyta to jaka?

Znalazłem informację, że ktoś potwierdził działanie E5-2680 v2 (115W) i 2690 C2, ale nie wiem co to jest to C2. Może chodziło o V2? Są blisko na klawiaturze.

Ja bym się musiał 30 razy zastanowić, czy w ogóle platforma dwuprocesorowa jest słusznym rozwiązaniem, ale skoro klient tak uważa … to wybrałbym rozwiązanie markowe (Intel, EVGA czy coś podobnego) - ale moim zdaniem - za mało danych na wejściu, by podać jakiekolwiek sensowne informacje na wyjściu.

Płyta + procesory do 5000 zł.
płyta nowa, a procesory używane

Nie rozumiemy się: tu trzeba się pochylić nie nad sprzętem, tylko nad wymaganiami sprzętowymi softu. To że jakiś-program obsługuję niejednolity dostęp do pamięci - to jeszcze niczego nie znaczy. Może się okazać, że lepszym rozwiązaniem będzie pojedynczy procesor z wieloma rdzeniami, albo z jednym-dwoma rdzeniami , za to możliwie najwyżej taktowany. Wszystko zależy od rodzaju obliczeń. Zazwyczaj producenci oprogramowania podają takie dane. Zauważ, że 4 letni procesor jakim jest Xeon E5-2690 jest o ponad połowę słabszy w mocy obliczeniowej niż zeszłoroczny Threadripper 1950x - tak więc nawet dwa Xeony, będą miały problem z dorównaniem wydajnością pojedynczemu CPU…

Z tego co wiem soft ma niewielkie ograniczenia (obsługa do 128 rdzeni, BMI2, ale lepsze skalowanie jest przy intelu niż AMD na kolejnych rdzeniach)
Liczy się zarówno taktowanie i ilość rdzeni (HT lepiej wyłączone).
Ogólnie chwalony jest 2 lub 4 x Xeon Platinum, no ale to nie ten budżet.

2x słabszy?
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Ryzen+Threadripper+1950X&id=3058

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Xeon+E5-2690+v2+%40+3.00GHz&id=2057

Może i przesadziłem - ale nawet z tego co ty podałeś wynika różnica na poziomie 25% na korzyść AMD.
Tu masz dość ciekawe porównanie: https://www.rootusers.com/2x-intel-xeon-e5-2670-vs-amd-1950x-threadripper-cpu-benchmark/

I na koniec: jako (prawie były) fan obozu niebieskich - nie jest moim zamiarem nakłanianie do wyboru platformy AMD. Chcę jedynie pokazać, że chcąc złożyć wysokowydajną platformę, przy ograniczonym budżecie, i dość wysokich wymaganiach, czasem nie warto oglądać się na rozwiązania:
a) wątpliwe (jak np. płyta główna którą przedstawiłeś)
b) mocno przestarzałe (4 lata - to naprawdę sporo)
Jeśli masz wątpliwości co do AMD - to spójrz na wyniki i9-9700x - no i najważniejsze: testy syntetyczne to nie wyrocznia. Ja zazwyczaj staram się podpytać producenta softu, na jakich platformach był testowany.

chodziło o i9-7900x? Tylko, że on kosztuje przynajmniej 3500 zł, a dwa E5-2690 v2 2000 zł.

Są jakieś płyty na 2 AMD?

Nie rozumiesz kierunku w jakim kieruję tą rozmowę… No nic to.

Idąc więc twoim tokiem rozumowania:
CPU: 2x Xeon E5-2690 v2 : ok. 2000 zł
Chłodzenie: załóżmy że 2x 150 zł (choć przy takim TDP i założeniu że komp będzie chodził długo - to naprawdę minimum)
Płyta główna z chipsetem C602: 1500 ÷ 2500 zł (używana) lub 3300 zł nowa
Pamięci: (zakładając że program niewiele potrzebuje można się pokusić o zakup używanych 16 modułów 1 GB DDR3 UDIMM ECC 1333 po 15 zł / szt = 240 zł)
Zasilacz (dla płyt używanych - może się okazać że potrzebny będzie dedykowany przez producenta) : ? zł / lub solidny markowy zasilacz z dwiema mocnymi liniami 12 V - powiedzmy 300 zł
Obudowa: załóżmy że trafisz jakiegoś używanego Phanteksa - 200 zł (cały czas miej na uwadze, że większość płyt dwuprocesorowych ma format EEB, lub rzadziej E-ATX (“serwerówki” pomijam w rozważaniach)).

O dysku(ach) , systemie operacyjnym i takich tam - nie mówię - bo tu chodzi o bazę.
Tak więc budżet powinien wynosić od 4500 - i zbliżać się do 6340 zł

… za 7000 ÷ 8000 zł można kupić gotowe, po-leasingowe stacje robocze Della lub HP (choć jak dobrze poszperać, i jeśli karta graficzna klasy quadro czy 64 GB RAM nie są potrzebne - to zapewne koszt może się ocierać o “składaka” którego opisałem powyżej. W dalszym jednak ciągu, będzie to sprzęt sprzed 4 - 5 lat.
Dlaczego dziś producenci tacy jak Dell czy HP mają może po jednym czy dwóch modelach stacji roboczych z podwójnym gniazdem CPU - dopowiedz sobie sam.

Odpowiadając na ostatnie pytanie: Są. Stare pod Opetrony , oraz nowe pod Epyc - ale to już zupełnie inna historia …

Więc mi wytłumacz. Pamiętaj, że to nie sprzęt dla mnie. Znajomy mi powiedział, że programy są pisane pod intela i lepiej na nim działają.

strasznie drogo

Aż 16 modułów? Duże ryzyko, że trafi się jakiś nie do końca sprawny.

Obudowa, dyski, zasilacz - można powiedzieć, że już są.

Sorry, że nie rozumiem tego argumentu, ale to może dlatego, ze sam korzystam z ponad 10-letniego komputera :slight_smile: (z czasem zmieniałem pewne elementy, ale najnowszy ma jakieś 5 lat)

Powiedz, bo ja nie wiem.

Janusz chce super-szybki, niezawodny, zayebiaszczy, za pół-darmo, aha, no i na wczoraj. I jeszcze kurła co tak drogo?!

Co ja myslę o takim zestawie? Spoko. O ile się nie rozsypie. Wątpię żeby ktoś tu miał doświadczenie z tym sprzętem, ale możesz dać znać jak kupisz i coś Ci nawali. Kupno używki to jest zawsze loteria i niczego nie można przewidzieć, a już tym bardziej w przypadku mało wiarygodnego producenta.

Sensu jak chcesz pojechać po bandzie to kup:

MOBO
https://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon/C600/X9QR7-TF-JBOD.cfm

I do tego 4 procesory
https://m.ebay.com/itm/Intel-Xeon-E5-4657L-v2-SR19F-12-Core-2-40GHz-8-00GT-s-QPI-30MB-FCLGA2011/113124136842?epid=1533276985&hash=item1a56b9578a:g:RhEAAOSwVTNbOo-p

Razem 48 rdzeni i 96 wątków :+1:

Tak, fajnie, ale wychodzi ponad 10 tys. Ma być maksymalnie do 5 tys.

Nie moje pieniądze, nie ja kupuję i nie ja decyduję co zostanie zakupione. Chciałem się tylko dowiedzieć co najbardziej opłaca się kupić, liczyć na pomoc w wyborze sprzętu, więc nie wiem po co ten sarkazm.

Jak coś to znalazłem jeszcze coś takiego:
https://m.ebay.com/itm/Foxconn-Dual-Socket-LGA2011-motherboard-Intel-C602-X79-serverboard-Xeon-E5V2-CPU/163061179455?hash=item25f734243f:g:C8IAAOSwA4Ba5Bio

Odnośnie MOBO Hunan - z komentarzy na stronie oficjalnego sprzedawcy jest kilka głosów, że na innych wersjach niż 2670 faktycznie nie działa…

Klient choć napomknął do czego służy ten program ?

Znajomy opowiadał, ale ja prawie nic z tego nie rozumiałem. Coś tam tworzy, pisze też programy pod siebie.