Mocowanie procesora na płycie głównej przegrzewa się

Witam.

Mam problem z moją płytą główną. Otóż na tylnej części obudowy (przeciwnej do procesora) jest taka mała metalowa płytka (wielkość ok. 4cm x 7cm). Otóż gdy uruchamiam komputer, to po około 4 minutach ta płyta wręcz parzy (przesadzam, po prostu jest bardzo gorąca). Z tego powodu, chłodzenie procesora (box) nie wyrabia, bo nie jest w stanie chłodzić przeciwnej strony płyty głównej. No i przez to, że nie wyrabia, to grzeje się procesor, i obudowa.

Na domiar złego, gdy dotknąłem kości RAM, okazało się, że też są bardzo gorące.

Proszę o pomoc, bo w pierwszym miesiącu używania komputera nie miałem problemu z takim przegrzewaniem się podzespołów.

Sprzęt:

Płyta główna ASRock 970 Extreme3

Procesor AMD Phenom II X4 960T

Obudowa COOLER MASTER ELITE 430 ATX

RAM Corsair 2x4GB, 1600MHz DDR3

ATI Radeon HD4850

Zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W

Edit: Po tytule chciałem wnieść, że ta płyta prawdopodobnie utrzymuje procesor itd.

Wrzuć jakieś foto bo nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.

Chodzi o coś w tym stylu (?)

asus_maximus_iv_extreme-3.jpg

Płytka o której mowa to płytka usztywniająca.

Zapobiegająca odkształceniom płyty głównej w tym miejscu oraz pozwalająca na montaż chłodzenia.

To, że podzespoły się grzeją, to normalny stan ponieważ każda elektronika ma swój zakres temperatur w których działa optymalnie i nie zawsze jest to temperatura bliższa 0 stopni.

Pytanie czy nie bawiłeś się w OC?

Jeżeli nie to wymień pastę pod procesorem i sprawdź napięcia na zasilaczu. PIN 20+(4).

Ewentualnie monitoruj temperaturę.

Powyżej widzisz zdjęcie.

To raczej normalne że ta płytka jest gorąca, procesor przecież nawet w spoczynku nie ma 10C tylko o wiele więcej :wink:

Ale tak gorąca, że aż cała górna część płyty obudowy jest ciepła?

Kolejna rzecz. Wcześniej pisałem, że zresetowałem BIOS i cofnąłem się na 4 rdzenie i z powrotem na 6. Otóż teraz dziwnym trafem nic się nie przegrzewa. A i temperatura procesora poszła trochę w dół. Zobaczę później jak procesor będzie musiał trochę popracować.

Co do tej płytki to nic z tym nie zrobisz. Proponuję wyczyścić wentylator procesora z kurzu i zastosować dobrą pastę termoprzewodzącą (np. Arctic Ceramique II). Należy całkowicie usunąć poprzednio posiadaną pastę ze wszystkich podzespołów. Dodaj też wewnątrz obudowy w tylnej części wiatrak dodatkowy, który będzie wyciągał gorące powietrze do otoczenia. Z profilami turbo w biosie trzeba uważać, gdyż warto zyskać jakąś niestabilność.

Tak, z Turbo już nie korzystam. Natomiast pisałem, że pastę na pewno zmienię, ale razem z chłodzeniem, gdy już uzbieram pieniądze.

Zmień chłodzenie i pastę, a następnie powiedz nam czy to przynosiło jakieś efekty. :smiley:

Podczas wysiłku (GTA IV, ustawienia prawie najwyższe, 1280x960) temp. sięga 55+

To wcale nie dużo, bo u mnie jest podobnie.

AMD tak ma, lubi wyższe temperatury.

Jest OK.