Posiadam zasilacz jak w temacie i niestety wentylator zaczął nieprzyjemnie terkotać po włączeniu przez jakieś 5-10 min a potem po “trzepnięciu” jednostką wszystko wraca do normy. Niestety gwarancja na zasilacz skończyła mi się ledwie miesiąc temu, a że nie chcę sobie przez przypadek przy uderzaniu jednostki czegoś w środku jeszcze uszkodzić, postanowiłem zmienić wentylator i tutaj moje pytanie jaki 14cm cooler polecacie do tego zasilacza?
A jak mocno obciążony jest zasilacz? SilentiumPC Mistral 140 jest całkiem ok ale jeśli zasilacz jest mocno obciążony (powyżej 50%)m to lepiej dobrać coś wydajniejszego (np. Scythe Slip Stream 140).
Na TYM kalkulatorze wyszło mi 241W, sam się też zastanawiałem nad SilentiumPC Mistral 140x140x25mm gdyż jest cichy.
To śmiało możesz brać Mistrala 140 Tylko pamiętaj, że trzeba będzie taki wentylator podłączyć bezpośrednio do płyty głównej (w zasilaczu ten fabryczny wentylator ma pewnie przylutowane kabelki) więc zaopatrz się też zawczasu w stosowny przedłużacz
Udało mi się dzisiaj zakupić owy Wentylator, montaż obył się bez przedłużacza (przewodu wystarczyło by podciągnąć do płyty gł.), co do starego wiatraka to był po prostu wpięty do układu scalonego wtyczką na 2 piny. Jeśli chodzi o wydajność to przy ustawieniu obrotów na 700 tył obudowy (tak gdzie jest zasilacz) po 30 min od uruchomienia był trochę ciepły lecz po zwiększeniu na 800 wszystko jest w normie tak jak było.