Mój problem polega na tym iż sam modem podpięty bezpośrednio do komputera przesyła dane z maksymalną prędkością (do 20MBits Download i Upload). Jednakże potrzebuję sygnał rozdzielić za pomocy rutera, który aktualnie posiadam. Niestety para od samego początku sprawia mi problemy.
Na początku byłem zmuszony dokupić HUB USB z dodatkowym zasilaniem - ruter nie chciał wykryć modemu, a jak to robił to po chwili znów go gubił.
Po zakupie HUB-a modem cały czas się rozłączał, prędkości były w granicach 6MBits/1MBits.
Zmieniłem soft rutera na “Gargoyle” i w końcu mam stabilny internet. Niestety cały czas prędkości są w granicach 6MBits/1Mbits. Modem znajduje się cały czas w tym samym miejscu. W zależności czy przypnę do PC czy do rutera mam albo 20Mbits albo 6 MBits.
Szukałem rozwiązania na necie. Ludzie mieli głównie problem, by ruter rozpoznał ten modem, gdy się z tym uporali bez problemu mieli normalne osiągi sieci LTE.
O.O Przyznam się, że nie. Ale to niestety nic nie dało. Oddaliłem go na odległość kabla od HUB-a USB - ok. pół metra. Dalej nie dam rady:( Nic się nie zmieniło:(
Modem jest raczej zwykły - obsługa odbywa się przez dedykowaną aplikację instalującą się po podłączeniu modemu.
Z tego co widziałem to w zależności czy jest HiLink czy nie należy inaczej skonfigurować ruter. Sprawdzałem oba ustawienia - ciekawe jest to że w obu działa. Niestety cały czas z tą samą prędkością.
Co rozumiesz poprzez “włączone LTE”?
W opcjach rutera mam modem skonfigurowane jako połączenie "Modem 3G/LTE (NDIS). Protokówł NDIS
Nie miałem ustawionego “CDMA/3g/LTE” tylko “3G/LTE”. Po przełączeniu i wybraniu opcji zależnej od modemu ruter w ogóle przestał łączyć:/ Widzi modem, ale nie chce połączy z netem, mimo, że zasięg ma na 90%