Heja,
Macie jakiś sprawdzony model mobilnego modemu LTE z routerem, który ma możliwość skonfigurowania automatycznego uruchamiania po podłączeniu zasilania? Chodzi o “zabudowanie” w samochodzie i na jachcie tak, aby po włączeniu prądu do gniazd USB Internet pojawiał się po chwili, bez potrzeby grzebania gdziekolwiek i uruchamiania modemu ręcznie?
Specyficzne zastosowanie, więc żywotność (czy wręcz obecność) akumulatora nie ma znaczenia. Chodzi o całkowitą bezobsługowość / automatyzację. Zasilanie jest odłączane, więc sprzęt zasilany 24/7 bez uśpienia nie jest rozwiązaniem.
Ktoś, coś?
Edit: mogę już za przykład podać Netgear AC810s. Sprawdziłem swoje modemy mobilne (używane w innych celach) i ten Netgear ma autostart po podpięciu prądu, jak również działa po wyjęciu akumulatora. Zatem spełnia powyższe wymogi. Zostaje znaleźć coś tańszego, byle było LTE i wystarczy nawet 2,4 GHz. Netgeara używam przy różnych wyjazdach / szkoleniach, więc korzystam z 5 GHz i wyświetlacza / ekranu dotykowego. Do samochodów / na jachty to zbędne. Byle startował po podaniu prądu. Huawei i Alcatel (sprawdziłem osobiście) w kilku tańszych modelach mają tak, że nie ruszą bez użycia przycisku