Modem od Neo nie działa pod WinXP


(Owal5) #1

witam zamowilem sobie neostrade wszystko odebralem modem model ZXDSL 852 podłączyłem zainstalowalem sterowniki i okazało się ze modem nie działa nie mozna go zsynchronizować podłączyłem modem pod Win98 i tam działa juz normalnie przeinstalowalem XP ale nadal nie działa mi Neostrada pod XP modem niby jest zainstalowany bo w menadzerze urzadzen normalnie jest wykryty mam płyte glowną Gigabyte na mikrouklad plyty glownej VIA probowalem juz rozne sterowniki do tej plyty wgrac ale modem dalej nie działa prosze kogoś zorientowanego o pomoc


(system) #2

pytyanie - instalowałeś Win 98 żeby sprawdzić modem , następnie na tym samym kompie instalowałeś XP ? czy sprawdzałeś pod 98 na innym komputerze ?

Ty nie synchronizujesz - sam musi to zrobić .


(Owal5) #3

mam na kompie u siebie zainstalowane XP i 98 najpierw patrzylem na XP tego uzywam i nie działało ale z ciekawosci sprawdzilem na 98 i tam poszło to mnie zaskoczyło


(Agatonster) #4

mlody233

Jeżeli wykupiłeś usługę Neostrada, to powinieneś przy instalacji modemu skorzystać z pomocy konsultantów Neo pod 0800 102 102 , gdzie po połączeniu, w opcji 1 uzyskujesz pomoc w instalacji modemu krok po kroku, aż do sprawdzenia, czy usługa działa.

Korzystałeś z tej pomocy ?

Jeżeli nie - dzwoń !

Pozdrawiam


(Owal5) #5

chyba z 5 razy tam dzwonilem i chyba tam mało kompetentne osoby pracują ja po godzinie rozmowy pod XP dalej Neo nie działa pan mowi zebym przeinstalował XP jak dzien wczesniej system byl stawiany na nowo

Neo działa mi na 98 tylko ze ten system teraz to juz raczej mało kto uzywa wiadomo jaką ma stabilność potrzebuje neo na XP liczylem ze ktoś z forum moze miał cos podobnego i mi cos doradzi


(Agatonster) #6

mlody233

Korzystając również z Neo, użytkuję już czwarty modem, z tym, że SAGEM F@st 800-840, i każdy z nich instalowałem z pomocą konsultantów Neo, choć mógłbym instalować je samodzielnie, ale uważam, że w tym wypadku instalacja pod kontrolą jest bardziej wskazana. Z brakiem kompetencji po tamtej stronie też bym nie generalizował - ja uzyskiwałem pomoc w zakresie jaki był niezbędny. Skoro piszesz, że na 98 idzie - to modem sprawny - wiec wniosek, że coś z XP nie tak...

Modem model ZXDSL 85 to chińska produkcja, ale parametry zupełnie zbliżone do SAGEMA , instalując go na XP nie zgłasza specjalnych wymagań. Jeżeli wszystkie połączenia wykonałeś właściwie, to... wygląda jednak na to, że błąd tkwi po stronie kompa.

Pozdrawiam


(system) #7

nic tu się kupy nie trzyma ...... na 98 działa na XP nie chce , wszyscy na infolinii to niekompetentni .....

zrób jeszcze jeden test - odłącz modem i spróbuj sie połączyć - pokaże się nr. błędu - spisz go i napisz tu.... wogóle napisz jakie błedy pokazuje komp i kiedy się to dzieje (mowa o błędach dot. neostrady).


(Owal5) #8

moze i sie kupy nie trzyma ale takie są fakty pod XP modem jest wykryty w menadzerze urządzeń przy probie połączenia wyskakuje błąd 692 sprawdź czy modem jest podłączony lub możliwe że jest uszkodzony taki błąd, identycznie podłanczane było na 98 i działa

po odłączeniu modemu i próbie połączenia ten sam błąd wyskakuje

próbowałem też przez dial-up jest identycznie w sprawach neo jest amatorem jednak na sieciach się znam sam instalowałem kiedyś radiowki i widze że jest coś nie tak


(Agatonster) #9

To juz konkretna informacja, która pominąłeś w poprzednich postach.

Komunikat ów jednoznacznie wskazuje na - jednak błąd modemu i mówi

692 Wystąpiła awaria sprzętu w modemie.

W takim układzie dzwoń jednak na Neo i podaj ten numer błędu - wyjaśnienie należy do nich, aczkolwiek zastanawia mnie tutaj sprawność modemu pod 98, to jednak też, jak podajesz z komunikatem błędu...

Proponuję ten temat

Neostrada TP - instalacja, porady, opisy...

Pozdrawiam


(system) #10

zgłoś awarię - bez technika na miejscu tu się nie obędzie - chyba modem do wymiany.


(Darecki W13) #11

Nie no ludziska... Mnie się wydaje że jeżeli człowiek ma bezpośrednie podłączenie pod neo to w XP modem nie bedzie widoczny.. jak tak miałem podobnie. Musi kolega pogrzebać w ustawieniach protokołów. i wpisać odpowiednie dane oraz hasła jakie uzyskał od TP. I powinno śmigać. Ale mogę się mylić oczywiście.


(system) #12

oczywiście mylisz się.


(Agatonster) #13

darecki.w13

Gdyby tak było jak sugerujesz, wtedy komunikat błędu tak by wyglądał :

691 Dostęp został wzbroniony, ponieważ nazwa użytkownika i/lub hasło nie są prawidłowe w tej domenie.

Pozdrawiam


(Kozza) #14

Spróbuj zainstalować na ZUPEŁNIE nowym systemie, jeśli system ma stery do USB to wgraj tylko modem. Ja miałem taki komunikat po wgraniu F-Secure 2007. Radze spróbować


(Owal5) #15

po świetach biore płytke z XP znajomego i sprawdzam sterownki do USB raczej odrazu z Windowsem się instalują bo mam myszke podłączoną do USB i sama się instaluje po wgraniu XP więc raczej stery do USB są.