Witam wszystkich,
Wczoraj zmieniłem operatora na Orange, w związku z czym zamontowany został FunBox; fizyczna metoda połączenia ta sama (gniazdo telefoniczne, bez telefonu stacjonarnego). Problem taki, że używanie tego FB raczej nie wchodzi w grę w moim przypadku; potrzebuję co najmniej QoS i możliwości postawienia sieci gościa.
Wcześniej miałem TP-Link Archer C9 (którego dalej chciałbym używać, bo mam już tam wszystko skonfigurowane) spięty jakimś dedykowanym NetiaSpot w trybie bridge. Działało to fajnie, i chciałem to samo zrobić z FunBox’em, ale z tego co widzę nie ma takiej opcji (w ogóle ten FB to nie ma prawie żadnych opcji). Internet wydaje się potwierdzać, że FB nie ma oficjalnej opcji bridge.
Pomyślałem więc, że najprostszym rozwiązaniem byłoby kupno routera DSL (bo Archer C9 nie posiada wbudowanego) z trybem bridge. Nie jestem ekspertem w dziedzinie sieci, ale tak jak to rozumiem, to działałoby to tak, że ten DSL robiłby tylko za modem (wyłączyłbym WiFi, nie używałbym portów poza podłączeniem z Archer’em), a Archer’owi ustawił statyczne IP, i to on odpowiadałby za zarządzanie całym ruchem we „właściwej sieci”. Wizualizacja tu → biedo-wizualizacja - Album on Imgur
Jako router DSL myślę nad zakupem tego → Router TP-Link TD-W8961ND - Opinie i ceny na Ceneo.pl
Pytania:
- Czy taka konfiguracja zadziała, tak jak chcę z urządzeniem z linka wyżej? Pytam, bo chciałbym uniknąć złego zakupu/zwrotów. Pytanie głównie takie, czy ten DSL będzie współpracował z Orange bez problemów i czy posiada tryb bridge (ew. jakiś inny tryb, który osiągnie opisany wyżej efekt). Wolałbym uniknąć kupowania całkiem nowego router’a z wbudowanym DSL i konfigurowania go od 0.
- Czy używanie nieoficjalnego DSL’a może się wiązać z problemami w kontaktach z Orange? Pytam dlatego, że w mojej okolicy bywają dosyć częste (nie tylko u mnie) problemy z pingiem/stabilnością i nie chciałbym, żeby ktoś za każdym razem odsyłał mnie do „używania tylko i wyłącznie jedynego i słusznego urządzenia dedykowanego”. Dodam, że na jakimś forum przeczytałem, że rzekomo Orange blokuje podłączenie nieznanych urządzeń (czyt. z puli MAC’ów innych niż Ich urządzenia), ale nie jestem pewien, czy to się nie tyczyło czasem światłowodów.
- Czy ten DSL który podałem jest ok, nie będzie powodował spadków prędkości (w stosunku do tego, co obsługuje Archer), niestabilności, nie będzie bottleneck’iem pod jakimś względem? Jest podejrzanie tanie, więc nie spodziewam się zbyt dobrej jakości, ale jeżeli będzie robił tylko i wyłącznie za DSL, to chyba nie ma zbyt dużego pola do awaryjności (?).
- Skąd wziąć hasło do Neostrady? Login widzę w ustawieniach FB, ale hasło jest zagwiazdkowane. Kiedyś takie rzeczy były w umowie, ale teraz tego nie widzę (a IIRC to było potrzebne do bridge, bo musiałbym to podać w ustawieniach Archer’a).
Pozdrawiam.