Modem z funkcją Wifi

Witam mam problem. Posiadam modem Siemens Speedstream 4100 i chciałbym by miał on funkcję routera wifi, tzn żeby przez to jedno urządzenie można było łączyć się na kablu i przez wifi.

Nie chcę dokupywać routera. Chcę by jakimś cudem modem ten służył mi jako modem i router jednocześnie. Jakaś modyfikacja czy coś. Jeśli macie jakieś sensowne pomysły to podzielcie się nimi :razz:

kwaal ,

Poradnik dla Ciebie

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Masz jeszcze jakieś inne życzenia?

Nie chcę być złośliwy ale może chcesz aby to jeszcze latało? - przepraszam jeśli Cię uraziłem - nie miałem zamiaru.

Nie słyszałem aby ktoś przerabiał modem na router i to jeszcze z Wi-Fi, to są trochę różne urządzenia.

Niewielkim kosztem da się udostępnić internet po Wi-Fi dokupując do komputera stacjonarnego kartę WLAN, ale zasadniczo lepiej jednak kupić coś co spełni obie wymagane przez Ciebie role w jednym urządzeniu…

Jeżeli masz internet w Dialogu to polecam Ci kupić sobie taki modemo-ruter:

potrzebujesz routera z anexem B

np

• Linksys WAG54G

• TP-Link TD-W8910G

• D-Link DI-524

• SKEY RTA220B Anex B

Ale bardziej polecał bym Ci dokupić sobie normalny ruter, a nie jakiś wynalazek (nie jestem do nich przekonany)

Chodzi mi dokładnie o ruter TP-LINK TL-WR340G, zasięg ma w miarę, cena nie za duża, i co najważniejsze działa pod netem Dialog. Sam go używam i też mam internet z Dialogu.

//edit

A na tym modemie co teraz masz, to możesz sobie co najwyżej “wsadzić” jakiś drut w modem i będziesz miał wifi. :smiley: :smiley:

Przemo191, a czy ten modemo-router co mówisz tzn z anexem B nie bedzie potrzebowal innego urzadzenia ? Tzn czy moge go wstawic w miejsce mojego modemu ? I czy nie bedzie to niezgodne z umowa w dialogu ? Bo mam właśnie internet w dialogu. Chodzi mi o to, żeby było tylko jedno urządzenie między linią tel a komputerem.

I przy okazji dopytam czy jest możliwość kupienia nawet innego modemu może być bez wifi do dialnetu nie łamiąc przy tym warunków umowy ? Bo nawet byłem w dialogu i pytałem o możliwość DOKUPIENIA drugiego modemu to powiedzieli mi że tak ale trzeba zakładać drugą instalację :roll: a mi chodzi o to, żebym miał dwa modemy, które pozwolą mi na połączenie z siecią, że mógłbym używać i jeden i drugi.

djDziadek, można wogóle nie pisać na forum jeśli się czegoś nie wie albo po prostu napisać, że nie jest to możliwe.

Po co Ci dwa modemy ??? jeden w zupełności wystarcza, po za tym nie wiem czy istnieje techniczna możliwość podłączenia dwóch modemów pod jedno łącze, a problem rozwiąże dokupienie rutera. Co do warunków umowy w dialogu, to nie wiem jak jest. Ja mam taki czarny modem, modelu Ci nie powiem, bo zdarła mi się naklejka, a nie mam umów z dialogu przy sobie.

Modem to modem, a router to router. Zupełnie różne urządzenia. Router może ewentualnie być wyposażony w modem, ale nie odwrotnie. Z punktu widzenia sieci router to urządzenie poniekąd równoważne komputerowi.

Routera, który miałby wbudowany modem pod Annex B kupować nie musisz, bo modem już masz - i to taki, który da się podłączyć do routera. Routery z Anneksem B w Polsce są trudno dostępne, poza tym w przypadku ewentualnej zmiany operatora, nie będziesz musiał zmieniać routera.

Kup zwykły router bez wbudowanego modemu ADSL. Czasem takie routery nazywa się niezbyt poprawnie routerami DSL. Np. wspomniany wcześniej TL-WR340G.

Jeśli zależy ci na jednym urządzeniu, to jedynym wyjściem będzie router z Anneksem B.

Ok dzięki bardzo za info :smiley: