Witam,
Mój komentarz „SSEE | IPHASH : AV-G8-7Z-M7 | 10.06.2007, 15:23, http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=6753#komentarz” został zmoderowany. Powiem szczerze: nie podoba mi się sposób , w jaki to zrobiono.
Rozumiem, że moderatorzy mają prawo zatrzymywania takich komentarzy, jakie im się żywnie podoba. Nie ma sprawy. Czasami wycinają epitety i słowa wulgarne, zastępując je gwiazdkami. Też OK. Ale nie widzę powodu, by moderator wycinał pół mojego komentarza według swojego widzimisię – albo nie puszcza go w całości, albo publikuje w takiej formie, w jakiej został napisany przez autora. To nie czasopismo, gdzie autor oddając tekst do redakcji daje jej prawo dokonywania w zasadzie dowolnych zmian.
Owszem, doskonale zdaję sobie sprawę, jaki charakter miały wycięte zdania: były czystą prowokacją, co zresztą zostało expressis verbis wyrażone. Był to zatem element pozamerytoryczny, którego tutejsi moderatorzy nie lubią. Co ciekawe, nie lubią go bardzo wybiórczo : odnoszę wrażenie, że czasami im się przypomina, że powinni przy moderacji stosować takie kryterium. Przypomina, gdyż na co dzień zupełnie o nim nie pamiętają: lekko licząc 50% komentarzy na DP nie spełnia takiego kryterium.
Poniżej tekst komentarza w formie, w jakiej ukazał się na DP:
SSEE | IPHASH : AV-G8-7Z-M7 | 10.06.2007, 15:23
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; Maxthon; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 3.0.04506.30)
|
„A no właśnie! Dlaczego M$(Win to nie firma!
Już ci to tłumaczyłem. Ponieważ nie przeczytałeś, zacytuję:
Sprawa jest znacznie prostsza: choć liczebność grupy użytkowników Maców i Linuksów jest podobna, to ci pierwsi mają znacznie większą siłę nabywczą, niż drudzy. I tyle.”
(SSEE | IPHASH : NF-4Y-MI-3Z | 09.06.2007, 12:28)
A oto wycięty fragment:
A poza tym: zmusza cię ktoś do używania Windows?
(Tak, to jest prowokacja: z radością ujrzę fafnasty słowotok udowadniający rzekomo, że tak jest. I tak nikt już nie czyta twoich diatryb na ten temat, ale obejrzeć można
|
W związku z powyższym mam do moderatora (-ów) trzy prośby:
-
Proszę o usunięcie wpisu SSEE | IPHASH : AV-G8-7Z-M7 | 10.06.2007, 15:23
-
Proszę o stosowanie przy moderowaniu metody „wszystko albo nic” (z wyjątkami w postaci wykropkowywania wulgaryzmów)
-
Chętnie przeczytałbym parę słów komentarza od moderatora, wyjaśniających niekonsekwentny sposób moderowania komentarzy na DP. Poniżej podaję zaledwie kilka przykładów wpisów, co do których „merytoryczności” i/lub braku chamstwa moderator nie miał zastrzeżeń:
rev | IPHASH : EU-UX-WZ-YE | 02.06.2007, 18:29
Wylałeś swoje żale czy jeszcze czymś nas urazisz?
AnonimR | IPHASH : M9-TW-ID-0V | 02.06.2007, 00:39
Czy ty myślisz?
Wolnosciowiec | IPHASH : 8F-GU-VZ-XP | 13.04.2007, 22:03
rozsadek nie podpowiedzial Ci gdzie?, w srodkowym palcu prawej dloni skierowanym w twoja usmiechnieta buzke, ekspercie od niczego hehe:)
Stalin | IPHASH : 3U-DH-EW-EQ | 30.05.2007, 17:31
pffffff nie robi mi to
Wolnosciowiec | IPHASH : 8F-GU-VZ-XP | 29.05.2007, 16:40
alez ja sie Ciebie dyletanciku nie pytam o wyrazistosc i kwiecistosc mojej wymownosci, (…)
yhy | IPHASH : 5Z-ZG-65-3B | 31.05.2007, 14:10
Dzisiaj instaluje linuksa
Linux rulez!
(w wątku dotyczącym Windows)
Pozdrawiam
Złączono Posta : 10.06.2007 (Nie) 17:05
“Odpowiedniej osobie”? To znaczy komu?
Co zawiera się w “etc.”? Wygląda bowiem na to, że to bardzo pojemna kategoria.
No fajnie, ale to nie ja jestem moderatorem - dlaczego mam odrabiać robotę za kogoś?
Naprawdę, nie chcę się wdawać w jakieś flejmy i przerzucanie pretensjami, tylko zastanawia mnie jedno: dlaczego wpisy ewidentnie chamskie, a przede wszystkim absolutnie niemerytoryczne pojawiają się na DP z dużą regularnością, natomiast stosunkowo niewinne podszczypywania (np. moje, cytowane w pierwszym poście) traktowane są natychmiast z całą surowością?
Oczywiście rozumiem, że moderatorzy to też ludzie i może im umknąć ten lub ów chamski czy niemerytoryczny komentarz. Zdaję też sobie sprawę, że bardzo rygorystyczne cięcie „bzdetów” (czyli komentarzy niemerytorycznych) nie doprowadziłoby do niczego dobrego. Ale to nadal nie wyjaśnia niekonsekwencji, którą udało mi się zaobserwować.
Btw.: dziękuję za usunięcie komentarza. Czy można liczyć, że komentarze nie będą w przyszłości „redagowane”, a tylko wycinane w całości?
Pozdrawiam
Złączono Posta : 10.06.2007 (Nie) 17:10
Hmm, coś dziwnego tu się dzieje… Zniknęła odpowiedź “adam9870”, natomiast moja odpowiedź na jego post została dołączona do mojego pierwszego posta. (po wpisie “Złączono Posta: 10.06.2007 (Nie) 17:05”).
Dziwne…