Witam serdecznie,
Poruszę tutaj kilka kwestii stąd taka a nie inna kategoria tematu, a nie chciał bym tworzyć kilku innych bo jak wiemy serwer nie guma
1. Zainstalowałem nowy dysk 3 TB od Hitachi. Instalator Win 10 był w stanie jedynie obsłużyć partycję do 2 TB, w związku z czym ponad 700 GB jest nieużywane. Z poziomu narzędzi administracyjnych nie jestem w stanie scalić tego nieprzydzielonego miejsca w jedno. Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić ?
2. Chciał bym zoptymalizować procesor AMD FX-8320, 3700 MHz (18.5 x 200) do 4.5 GHz. Jest na to jakiś łatwy sposób ?, czy trzeba bawić się tak jak to kiedyś było mnożnik, napięcie itp
Specyfikacja urządzenia:
Typ procesora OctalCore AMD FX-8320, 3700 MHz (18.5 x 200)
Asus M5A97 Evo R2.0 (2 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
Pamięć fizyczna 16283 MB (DDR3-1600 DDR3 SDRAM)
Karta wideo NVIDIA GeForce GTX 960 (2 GB)
Chłodzenie CPU: Thermalight Macho 120
Dodatkowe wentyle: 7 5x12 cm Silentium PC Sigma 2x14 cm
3. Posiadam dość kiepską częstotliwość na tych pamięciach. Z tego co wyczytałem mobo obsługuje do 32 GB. Proszę o dopasowanie najbardziej wydajnych pamięci z taką właśnie pojemnością.
Z instrukcji dołączonej do płyty głównej znalazłem coś takiego:
4 Chciał bym dokupić drugą jednostkę GPU. Jednak druga szyna PCI-E czarna funkcjonuje z prędkością x4, podstawowa w x16. Czy w związku z tym wydajność drugiej karty będzie 4 razy niższa w porównaniu do tej pod x16 ?
Czy aby SLI było poprawne muszą to być te same karty graficzne czy mogę zakupić nieco lepszą?
Dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam