Myślałem nad wymianą CPU na i5 4. generacji oraz GPU na używaną RX 470 lub RX 570, a w niedalekiej przyszłości wymianę SSD na bardziej pojemny. Wydając ok. 600 zł pociągnę jeszcze ze 2-3 lata. Jest sens pchać się dalej w tę konstrukcję? Komputer służy mi głównie do Internetu, filmów, sporadycznie do zagrania w jakąś grę (głównie strategie i symulacje).
Mam mieszane uczucia. Jasne mógłbyś go zmodernizować na te 2-3 lata za 600 zł, ale mi by było szkoda trochę. Bym albo szedł po kosztach w nowsze już Ryzeny (Ryzen 1200+Płytka+8GB RAM = 500-600zł), albo modernizacja też po kosztach a tutaj jedyna wymiana na już to jakakolwiek i3 z wielowątkowością i zysk będzie naprawdę spory. W pierwszym przypadku obecna platformę mógłbyś sprzedać (płyta, procek, RAM, Karta) iż a to rx 570 lub nawet jeszcze lepszy procek pokroju 1400 lub 1600 (używanej).
Ja bym zdecydowanie kupił i5 i albo rx 570 albo 560 NOWE, zależnie od budżetu. Pozwoli Ci to kupić czas do wymiany praktycznie calego kompa na nowy, a na tym zagrasz w sumie we wszystko bez problemów
Co do dysków na moje jest ok. Ja był dobił do 16gb ram i zainwestował w i5 4gen .
Te karty mogą być po kopani więc ja bym polecił ci rx 550 będzie w sam raz