Witam Forumowiczów. Posiadam starego laptopa HP ProBook 450 G1. Intel Core i3-400M (2,40 GHz, RAM 4 GB, dysk klasyczny 500-ka. Bateria nie działa. Ogólnie laptop wizualnie bardzo dobry, matryca cała. To ten poniżej:
Zastanawiam się, czy warto przeprowadzić modernizację, np nowy dysk SSD i kość 8 RAM. Laptop do internetu i brac biurowych. Co o tym sądzicie? Czy kupić nowy za ok 2.500 na raty?
Jak dodasz do niego drugi moduł RAM 4 albo 8GB (typ DDR3L 1.35V) i zmienisz dysk na SSD, to po instalacji nowego Windowsa 10 64-bit komputer jeszcze pośmiga. Do Internetu i prac biurowych, oglądania filmów itd. sprawdzi się. Bateria do tego modelu HP-ka też jakoś przesadnie droga nie jest. To jest bardzo fajny laptop, mało awaryjny i dobrze skonstruowany.
Kup 2 takie same moduły 2x4GB lub 2x8GB jeśli laptop obsługuje. SSD to też nie majątek, bateria pewnie koło stówki i zrobi się około 400 - 500 zł w maksie i będziesz miał spokój na lata.
Lapek pewnie posłuży jeszcze z minimum 5 lat. Wsparcie dla Windowsa 10 kończy się jakoś w 2025. ChromeOS Flex ma wsparcie chyba na 10 lat od instalacji. Zdecydowanie lepiej wybrać Debiana jeśli kolega czuje się na siłach żeby zainstalować i później sobie na spokojnie aktualizować gałąź stable. Zawsze w razie pytań może zapytać na forum. Ten HP to będzie mało problemowy sprzęt pod względem sterowników.
Nie, jeśli się nic nie wie o systemach linuksowych.
Jest trudny w obsłudze, wymaga czasami obsługi za pomocą konsoli, działa z GUI wolniej od ChromeOS.
Ten ostatni jest zdecydowanie najbardziej bezobsługowy.
Jeśli ktoś ma pojęcie, to się nie pyta na forum o możliwość rozbudowy, bo sam jest w stanie ocenić opłacalność.
Jeśli nie jesteś w stanie czegoś ogarnąć to nie znaczy że dla każdego innego będzie trudne.
Tylko przy aktualizacji z wydania na wydanie.
No jak porównujesz do KDE / Gnome’a z wodotryskami to rzeczywiście, na słabym sprzęcie, wolniej. W innych przypadkach porównywalnie, np na XFCE nie widzę różnicy.
Zapytam jeszcze raz. Naprawdę chcesz polecać osobie, która pyta się o rozbudowę prostego laptopa Debiana? Serio?
Ja jestem w stanie ogarnąć, biorę po 150 zł za godzinkę ogarniania takim ludziom, którzy spędzili np. 2 tygodnie na instalacji czegoś tam, chodząc po forach. ChromeOS czy nawet Mint jest zwyczajnie o wiele łatwiejszy w obsłudze dla osoby która nie fascynuje się systemami i komputerami.
Nie, nie tylko. Wystarczy, że się wysypie coś przy aktualizacji i wywala ci komendy w konsoli i ludek przybiega, bo nic, z tym nie zrobi sam.
Mimo, że tam nawet jest napisane co zrobić.
Na komputerze klasy CoreSolo (cienki laptop Toshiba) z zegarkiem w ręku ponad dwa razy dłużej ładowało WP na XFCE ( swoją drogą, bardzo lubię, najmniej awaryjny i szybki, tylko ma masę niedoróbek, w postaci a to okno nie reaguje na rolkę w czymś tam, a to nie można zmniejszyć okienka, a to pole z prawej donprzesowania ma kikka pikseli, ale to pierdoły), niż na ChromeOS. Ten ostatni jest naprawdę szybki. Jeszcze Firefox, to w miarę działa na Linuksie, ale Chrome już o wiele wolniej.
Poczytaj sobie posty autora. Ogarnie sobie, jak nie to zapyta na forum. Sam mu z chęcią pomogę - za darmo - od tego jest forum.
Nic łatwiejszego od Debiana nie ma bo nic się w nim nie psuje mam przypadek na innym forum gdzie gościu wgrał Minta, chodzi mu fajnie, ale walczy z siecią bo domyślnie jest tam taki misz masz że głowa mała. Czekam na rozwój sytuacji póki co.
Po co manipulujesz? Co napisałem? Przy aktualizacji z wydania na wydanie. Nie będzie miało co się wysypać, Debian Stable to nie Sid czy inne Ubuntu nie-LTS. Zresztą, on tam ma integrę to nawet sterowników od gpu nie będzie musiał wgrywać.
No sprawdzałem na vivo sticku (jakiś atom i 2G ramu) i obydwa środowiska tak samo chodziły. Na laptopie 20 letnim z jeszcze Win XP i 512M ramu wrzucałem Debiana ale z fluxboxem, pcmanfm i chyba midori z tego co pamiętam. Do tego remmina do pracy zdalnej w lanie (taka specyfika firmy). Do tego były porozstawiane maliny. Z cięższych tematów na tym lapku to tylko Youtube nie chodził.
Hej! Kupilem dysk SSD i zamontowalem. Wgralem windowsa 8.1 bo mam jeszcze plyte org. Przyznam, ze komp smiga. Ramy patrzylem, to grosze. Bateria ok 100 zl. Tragedii nie ma