Chciałbym się Was zapytać / poradzić co kupić do Mojego PC. Chodzi głównie o kartę graficzną w granicach 550 zł, zasilacz jakiś w miarę dobry który taką kartę uciągnie (żeby Mi się nic nie spaliło po tygodniu użytkowania :P) w granicach 200 zł oraz jakiś procesor w graniach 300 zł. Najczęściej komputer służy Mi do grania w takie tytuły jak np. GTA 4, saints row the third, fifa 13 (teraz 14), gothic 3 itp. gta 4 odpalę na Moim sprzęcie lecz grać się nie da (lagi, pokaz slajdów wooolny), SR nie odpalę (ale grałem swego czasu sporo) ponieważ tej gry nie da rady odpalić na integrze (cód że moge jakoś grać w fife 13 i 14) gothic 3 jakoś się da grać trochę pokaz slajdów na najniższych detalach ale coś tam ugrałem. Ogólnie chodzi o tytuły wyżej wymienione ale chciałbym zagrać też w te które wyjdą w przyszłości przynajmniej na minimalnych / śr. ustawieniach graf. oto Moja specyfikacja.
Zasilacz: “No-Name” od razu do wymiany do wydania 200 zł
Płyta gł. ASRock N68C-S UCC
Karta graficzna: Zintegrowana NVIDIA GeForce 7025 / NVIDIA nForce 630a ( i tak się cieszę że Mi obie fify działają oraz gothic 3) do wydania 550 zł
Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+ do wydania 300 zł.
Pamięć RAM: 2GB
Proszę o porady i jakieś “zestawy” (zasilacz, karta graf. oraz procesor) żeby to wszystko zmieściło się w tej kwocie która jest wyżej oczywiście jeśli ceny mogą być wyższe o te 50 góra 100 zł.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.
Jaki system? Bo 2 GB to nawet w XP za mało do giercowania, do pracy biurowej najwyżej. Przy Vista i nowszych poniżej 4 GB to wąskie gardło dla reszty podzespołów.
Czy nie pomyliłeś modelu płyty głównej N68C -S UCC
Jeszcze do niedawna były dostępne procesory AMD Phenom II X4 9xx które były by idealne w tym przedziale cenowym, np. http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/551856 (niestety nie wiadomo czy jeszcze będą dostępne, można rozejrzeć się za używanymi).
Jeśli płyta to N68C-S UCC to masz wybór między DDR a DDR3.Te ostatnie są tańsze, ale będą działać tylko z prockiem na AM3. Opłacalność zależy też od tego jakie RAMy masz obecnie, bo nie można mieszać DDR i DDR3 razem. Z drugiej strony DDR3 są bardziej perspektywiczne jeśli w nieodległym czasie planujesz wymianę sprzętu. DDR2 do zadnego nowego sprzętu już nie przełożysz.
Faktycznie Mój błąd, już poprawione. Dzięki za spostrzegawczość.
Jeśli chodzi o płytę główną to na opakowaniu pisze DDR3 1600 + DDR2 1066/PCI-E x16
– Dodane 02.10.2013 (Śr) 14:02 –
Prawdopodobnie Mój budżet w najbliższych dniach ulegnie zmianę, będę mógł przeznaczyć w sumie coś w granicach 1800-1900 zł.
Czy za tą sumę można złożyć coś ogarniętego? Zależy Mi na graniu, przeglądaniu internetu, oglądaniu filmów itp. jeśli chodzi o gry to nie wymagam jakiejś “kosmicznej” grafiki, byle żeby chodziły w roździałce 1280x1024 gta 4 na niskich ustawieniach płynnie fifa 14 na niskich/średnich też płynnie. Żeby też dało rade uciągnąć nowe tytuły typu battlefield 4 na niskich i te które wyjdą w najbliższym roku.