Modernizacja kompa

Witam.Chcę lekko ulepszyć komputer :

procesor DualCore Intel Core i3-2100,3100 MHz
płyta Asus P8H61-M LX2
pamięć Kingston 2 X 4 GB DDR3-1333 SDRAM
grafika Gigabyte Windforce GTX 770 4 GB DDR5
zasilacz Corsair 550w

Płyta chyba mogłaby zostać ta sama,tak samo zasilacz i karta graficzna.
Chciałbym zmienić na lepszy procesor np i5 2500 (lub podobne) lub jeżeli to możliwe i warte zachodu na i7 2600 (lub podobne).Czy będzie różnica w wydajności po wymianie w miarę widoczna czy tylko kosmetyczna ?
Co do pamięci to zamysł jest zwiększenia ilości do 16 GB DDR3 ( 2 X 8 GB ) tylko teraz zapytanie jaką maksymalnie ilość MHz tychże pamięci mógłbym użyć ( oczywiście jeśli byłoby to wskazane ).I tak samo jak powyżej - czy będzie różnica w wydajności po wymianie w miarę widoczna czy tylko kosmetyczna ?Komputer używany wyłącznie do gier oraz odtwarzania filmów i muzyki.Dziękuję za wszelką pomoc.

Z tym zestawem, nic bym już nie robił. Nie opłaca się inwestować w procesor, a tym bardziej w kolejne 8Gb RAMu. Jeśli już, to można zmienić kartę graficzną na lepszą, ale tu jednak trzeba zainwestować w coś lepszego niż 1050ti.
Ogółem - nic nie ruszać, a jak ruszać to już wszystko.

Trochę taka porada z tyłka, bo platforma jak najbardziej do lekkiego upgradu niewielkim kosztem. i5 2500, a tym barzdiej i7 2600 to dalej dobre jednostki i jak najbardziej można je połączyć z kartą pokroju GTX 1050 lub 1050Ti, gdzie bootleneck będzie nieznaczny.

W nowych tytułach stabilne 60 FPS jak najbardziej do ogarnięcia:

Na tę chwilę inwestowałbym w proca i GPU. RAM możesz na razie sobie podarować. Niewiele zyskasz na nim.

Co do pamięci to możesz włożyć naprawdę solidne 2133 Mhz, lecz będzie to wymagać OC w BIOS, bo bez tego zostaje 1600. Jeżeli obecne działają w dualu to już jakiś tam wzrost i tak masz.

https://www.asus.com/pl/Motherboards/P8H61M_LX_R20/specifications/

Według mnie warto zmienić procka na jakąś i5 2/3 generacji w okolicach 200zł (np. 3470), droższej raczej bym nie kupował, dopłata do i7 według mnie jest zbyt duża.
Resztę zostawiłbym tak jak jest, zakup 16 GB pamięci też jest nie tani, a mało gier ma takie zapotrzebowanie.

Czyli pamięć nie,tylko procesor na chwilę obecną wskazany - dobrze rozumiem?A jaki model procesora do tego zestawu gdybym nic nie ruszał polecacie bo ja rozglądałem się za tym i5 2500 ale może jakiś lepszy polecacie?
I jeszcze pytanko odnośnie tych pamięci gdybym chciał wsadzić te 2133 MHz,na czym polega ten OC BIOS , czy Masz na myśli wgranie nowego biosa czy po prostu jakieś tam zmiany w opcjach ramu - napięcie itp.?

Wgranie nowego BIOSU pewnie będzie potrzebne aby wstawić procka 3 generacji.
OC w BIOSie to to drugie czyli zmiany ustawień, ja pamieć bym zostawił jak jest bo za mało zysku, za duży wydatek.
Co do procka to w sumie w zależności co znajdziesz taniej i5-2500 lub i5-3470 (są w zbliżonych cenach). A jeszcze sensowniej kupić minimalnie mniej wydajnego 2400 a za różnicę w cenie kupić jakieś chłodzenie (w sumie nie podałeś czy masz coś lepszego niz boxowe) http://allegro.pl/intel-core-i5-2400-4x3-1-ghz-6m-sr00q-lga1155-i7250930642.html
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-lt-he1012-spc145-858456/
A ogólnie jeśli używasz kompa również do Internetu to kupiłbym na Twoim miejscu dysk ssd na system, wzrostu wydajności w grach to nie da ale używanie kompa będzie dużo przyjemniejsze (chyba ze masz ssd, w sumie nie podałeś nic o dysku).

Chłodzenie chyba nie jest boxowe,jest jeden w sumie duży radiator w formie klocka wystającego ponad procesor a od boku jest wentylator,nie od góry w sumie identyczny jak podałeś na fotce.Jesli chodzi o dysk ssd to mam.Na jednej partycji jest system a reszta to partycja pod instalki gier.

Ok czyli szukam któryś z podanych procesorów,dalej zobaczymy.Dzięki za pomoc,jeśli nie ma nic więcej do dodania temat można zamknąć.

Jeżeli okazyjnie trafisz i7 to bier, w innym wypadku zostaje i5 3470 lub 3570, ale bez żadnych dodatkowych liter typu S czy T, bo to troche okrojone wersje. To tak na początek. Potem lepiej zainwestować w GPU, a co do kości RAM to prawdopodobnie wystarczy włączyć w BIOS profil XMP, który sam podkręci kości. Oczywiście najpierw musisz zacząć od aktualizacji BIOS jak już kolega wyżej wspomniał. Pytanie tylko co za chłodzenie masz zamontowane i czy nie wymaga wymiany przy mocniejszym procku.

Oto zdjęcie przedstawiające moje chłodzenie CPU.Naklejka na wentylatorze ma logo LC Power.Więcej oznaczeń brak.

Co do zmiany biosu mam wersje 0605,według strony producenta nie ma nowszej.Szukałem także w biosie profilu XMP i nie mogę czegoś takiego znaleźć.

Teraz pytanie czy te procesory nowszej generacji w ogóle wystartują u mnie?