Witam. Sprzęt chodzi głośno przy uruchamianiu…w serwisie powiedzieli że to łożyska w karcie graficznej tak hałasują i trzeba wymienić na nową bo tego się nie naprawia…teraz pytanie co mogę wymienić w moim wiekowym sprzęcie aby w miarę sprawnie to chodziło bo nie ukrywam że długo się uruchamia a i potrafi zamulić przy użytkowaniu mozilli firefox.
Komp nie ma być do grania tylko płynnego oglądania filmów i normalnego korzystania z internetu. System też chciałbym zmienić z Windows 7 na 10.
Koszta? Oczywiście najtaniej jak się da w miarę możliwości.
Ech, serwisy…
Naprawia się, oczywiście. Może inaczej: można naprawić, ale nie wiem czy w serwisie. Im się to nie opłaca. Można wymienić wentylator (tylko trzeba znaleźć odpowiedni), można też go zregenerować. Sam to robiłem wielokrotnie, z dobrym skutkiem, no ale trzeba umieć.
Jeśli do diagnozy “co chodzi głośno” potrzebowałeś serwisu, to nie wróżę wielkich szans na samodzielną naprawę. Ale trzeba to zrobić.
Co do reszty: dysk SSD 128 GB (ew. 256 GB) na system to podstawa. Windows 10 nadal można zainstalować na kluczu Windows 7, choć już nieoficjalnie i nie wiadomo jak długo MS będzie to utrzymywał. Po takiej modernizacji komputer zyska nowe życie.
To wg mnie tak.
Wymiana grafiki na taką z pasywnym chłodzeniem jak Radeon HD 5450 Za 30-40 zł.
Konieczny dysk SSD 120 GB jak ADATA SU650.
Następnie jak po instalacji Win10 stwierdzisz że to nadal nie to, to wg mnie wymiana RAM na 8GB i ostatecznie zmianą procesora na 4 rdzenie.
Dzieki wszystkim za rady!
Postanowilem nie bawic sie wymiane wiatraczka tylko zakupic nowa karte graficzna. Myslalem o jakiejs polpasywnej do 150zl.
Dysk twardy zamierzam kupic Patriot SSD 240GB 2,5’’ Burst
Jesli chodzi o reszte trafilem na komplikacje…szukalem pamieci do mojej plyty glownej i nie moge znalesc! Posiadam aktualnie 4Gb ddr2 …chcialem zwiekszyc do 8 ale nigdzie nie moge znalesc pamieci 2x4Gb ddr2 pod moja plyte glowna z chipem Ndivia. Wiec co? Nowa plyta glowna? Ale nowa plyta to nowy procek i nowa pamiec co generuje kolejne koszta. Moze macie jakas rade? Dzieki za info i pozdro
To może zamiast karty graficznej to zestaw i5 2400+Płyta główna i 8GB RAM za jakies 250 zł idzie wyrwać (tutaj wystarczy zintegrowana grafika) i do tego SSD?
Potrzebujesz taką samą 5700? Za 150 zł dostaniesz złom.
…bo ddr2 chyba nawet nie było 4 GB, a jeżeli były to jakies margines rynku.
Ten komputer i tak do wymiany.
Grasz w jakieś gry? Jak nie to wrzuć SSD240 i najtańszego 5450 za 30 zł z Allegro, do Youtube wystarczy. Resztę odłóż na nowy.
Moja 5700 nawet dobrze chodzila az do czasu…nawet do dzis pracuje w miare cicho ale najgorzej przy uruchamianiu…wyje strasznie.
Zdaje sobie sprawe z stanu komputera ale gram bardzo rzadko a tak to filmy czy muzyka. Wiecej nie wymagam.
Jako ze sprzet dlugo sie uruchamia i wolno chodzi chcialem wgrac system od nowa i wgrac Windows 10…ale nowszy sytem to i wieksze wymagania wiec chcialem dolozyc pamiec. Niestety pamieci nie zwieksze…moze faktycznie moze nowa plyta glowna? Tylko pytanie jaka?
No to na takie wymagania ogranicz się do SSD i jakieś taniej karty, wyższych rozdzielczości filmów procek nawet nie uciągnie, podobnie Ram wiele mu nie pomoże. Na upartego nawet możesz 120 GB używkę na Windowsa i plik wymiany brać, z kartą w 100 się zamkniesz może. Tylko nie szalej z kartami, czy kupisz 210, 510, czy 710 z perspektywy Twoich zastosowań jest bez znaczenia - i tak już są dochodiagi w pełnym tego słowa znaczeniu.
Powtórzę: dysk SSD 128 GB (ew. 256 GB) na system to podstawa.
Dodam: tylko Windows 10, wymagania nie są większe.
Zobaczysz różnicę (sporą) i wtedy zadecydujesz, czy wymiana wszystkiego teraz ci się płaca, czy w zupełności wystarcza.
Wentylator wymień sam, jak się postarasz, to ci wyjdzie, a koszt - nie wiem, 8 zł?